A kettős állampolgárságról és a vízummentességről is tárgyalt Dávid Ibolya Amerikában

A vízummentességről, az Amerikában élő magyarok jogainak gyakorlásáról és együttműködési lehetőségekről tárgyalt Dávid Ibolya, az MDF elnöke amerikai látogatása során. A demokrata fórum elnöke több mint 30 találkozón vett részt az elmúlt napokban, és szinte mindenütt szóba került a hazai belpolitikai élet megosztottsága – mondta Dávid Ibolya vasárnap, Ferihegyen tartott sajótájékoztatóján.

Az Amerikában élő magyarok továbbra is a kettős állampolgárság bevezetését szeretnék elérni, az ehhez szükséges lépéseket azonban Dávid Ibolya szerint a politikának kell megtennie, és nem egy népszavazás bizonytalan kimenetelésre bízni a kérdést. Az MDF elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy pártja már háromszor nyújtotta be a parlamentnek a kettős állampolgárság bevezetéséről szóló törvényjavaslatot és valószínűleg ezt ismét meg fogják tenni, úgy látja ugyanis, hogy a politkának kell vállalnia a felelősséget ebben a kérdésben.

Dávid Ibolya amerikai látogatásakor kongresszusi és alapítványi képviselőkkel, határon túli magyar szervezetekkel és a Nemzetbiztonsági Tanács főigazgatójával is találkozott. Tájékoztatása szerint szinte mindenütt szóba került a hazai poltikai élet megosztottsága és az volt a vélemény, hogy a magyar belpolitikában tapasztalható kompromisszum képtelenség sem a nemzetközi, sem a gazdasági kapcsolatoknak nem tesz jót.

Dávid Ibolya amerikai találkozóin ugyancsak szinte mindenütt szóba került a Magyarország vízumentességének kérdése is. Az MDF elnöke úgy tapasztalta, hogy már nemcsak a szándék érezhető, hanem eljárás is indult a vízumkényszer megszüntetésére. Azt a tájékoztatást kapta George Bush is elkötelezett az ügyben, és hamarosan tárgyalhat az ügyről a kongresszus két háza közötti egyeztetést végző szakbizottság.Sporthírek