A kettős állampolgárságról egyeztetnek a vajdasági magyarság képviselői

A kettős állampolgárság kérdése, a schengeni vízumkötelezettség és a vajdasági magyar pártok közötti együttműködés lehetőségei lesznek a központi témái a pénteken Szabadkán megrendezésre kerülő civil fórumnak.

Az összejövetelt a vajdasági magyarság legnagyobb befolyással bíró pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kezdeményezte. Meghívták a másik két magyar párt, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének a képviselőit, emellett a magyar érdekeltségű civil szervezetek és a három történelmi egyház képviselőit is.

A két másik párt képviselői elfogadták a meghívást. Kern Imre a VMSZ ügyvezető alelnöke elmondta: témaként szerepel a kettős állampolgárság, beszélgetni szeretnének a schengeni vízummal kapcsolatos problémákról és a kishatárforgalmi engedélyek kérdéséről is, továbbá az olyan alapvető kérdések, mint a Vajdaság autonómiája is terítékre kerül majd.

Az összejövetel azért is jelzésértékű, mert a három vajdasági magyar párt állandó csatát vív egymással, csak a legritkább esetben ülnek le közös asztalhoz. A pénteki tanácskozás talán az első lépés lehet a közeledés irányába.