A két orvosi Nobel-díjas rögös útja a sikerhez

A két friss orvosi Nobel-díjas kedden beszámolt róla, hogy milyen hosszú és rögös út vezetett el a felfedezésüktől az elismerésig.

Éveken keresztül kételkedéssel vagy gyanakvással fogadták, sőt sokszor kinevették őket, amiért azt állították, hogy a gyomorfekélyt egy baktérium okozza, nem pedig a stressz, ahogy addig tanították. A két ausztrál orvos, Barry J. Marshall és J. Robin Warren húsz évvel a felfedezése után kapott hétfőn orvosi Nobel-díjat.

A kitüntetettek elmesélték, hogy egyikük elkeseredésében megivott egy pohár ilyen baktériummal fertőzött oldatot, majd antibiotikummal kikezelte magát, hogy bebizonyítsa igazát. Marshall 3 nap múlva megbetegedett, és az endoszkópos vizsgálat kimutatta a gyomorhurutját. “Ezzel kesztyűt dobtam minden kételkedőnek. Mi produkáltuk az adatokat, és az ő dolguk lett volna bebizonyítani, hogy nekünk nincs igazunk” – mondta.

“1984-ben, amikor bemutattam az első megállapításainkat, senki sem hitt nekünk. Olyan volt, mintha valamilyen idegen nyelven beszéltem volna hozzájuk” – mesélte Marshall.