Helyi közélet

2016.04.14. 07:49

„A versek szépek és barátságosak, nem verekszenek benne a gyerekek”

Encs - Kedden a 42. Abaúji Szavalóversenyen jártunk Encsen, ahol 130 gyerek mondta el kedvenc versét.

Encs - Kedden a 42. Abaúji Szavalóversenyen jártunk Encsen, ahol 130 gyerek mondta el kedvenc versét.

Kocsis Dorka igencsak meglepődött, amikor kihúzta az 1-es sorszámot. Ez azt jelentette ugyanis, hogy a szavalóversenyen ő lesz az első, aki elmondja versét. De eszébe jutott, hogy mit szokott mondani a nagypapája: „nem szabad izgulni, hiszen attól csak rosszabb lesz, és hogy nem szabad kapkodni”. Így aztán kiválóan sikerült Dorka produkciója.

Kedden az Encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtárban jártunk, itt rendezték meg a 42. Abaúji Szavalóversenyt. Közel 130 gyerek érkezett ide a térségből, de még a határon túlról is, Szepsiből és Buzitáról. A versenynek nagy hagyománya van, minden évben a költészet napjához kapcsolva szervezik.

Dorka, miután előadta a zsűrinek Pál Mária: Mi történt az iskolában? című versét, vállalkozott egy kis beszélgetésre is. Elárulta, nem áll tőle messze a versmondás, hiszen 65 éves nagypapája is versmondó. Ez aztán most kapóra jött, hisz édesanyján kívül a nagypapa is hasznos tanácsokkal látta el, hogyan hangsúlyozza a versenyen a költeményt.

– A verset egyébként Editke néni, a tanító néni választotta, de nekem is tetszett. A versek sokfélék. Van közöttük vicces, mókás, szomorú vagy elgondolkoztató. És általában igazuk van – állapította meg a kislány.

Bátor kisfiú

A verseny közben folyik, a szülők talán jobban izgulnak, mint a gyerekek. Petrovics Erika elsős kislányát kísérte el a nagy napra. Megtudjuk tőle, sokat gyakoroltak otthon is, hogy minden rendben menjen.

– A kislányom nagyon izgult, azért jöttem el vele én is – mondja az édesanya.

Bátor kisfiú lép a zsűri elé, Juhász Magda: Jó leszek, ígérik a gyerekek! című versét adja elő. Nagy sikerrel. Megtudjuk, a kisfiút Szitás Áronnak hívják, 6 éves, és a szepsi Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontból érkezett. És amilyen bátran szavalt, olyan bátran nyilatkozik lapunknak.

– Nem izgultam, mert már kétszer is voltam szavalóversenyen. Az iskolai fordulón harmadik lettem, a járásin pedig második. Most szeretnék első lenni, mert első még nem voltam – érvel Áron, majd megtudjuk tőle azt is, miért jó verset mondani. – A versek szépek, barátságosak, nem verekszenek benne a gyerekek, és jól lehet hangsúlyozni. Jövőre is indulok a versenyen – jelenti ki határozottan, majd gyorsan hozzáteszi: „anya pizzát ígért”.

Még több kellene

De mielőtt elindulnának pizzázni, édesanyját, Szitás Erikát is faggatjuk egy kicsit. Kiderül, nem véletlen kisfia versszeretete, hiszen Erika a Salkaházi iskolában magyartanár. Felsősöket tanít. – Otthon sok-sok mesét és verset olvasok Áronnak, aki már 3 éves korában szívesen mondogatta a ritmikus sorokat. Az iskolában is nagy hagyománya van a szavalóversenyeknek. A legügyesebbek bejutnak a Tompa Mihály Versmondóverseny országos döntőjébe is.

Ezeket a magyar nyelvű rendezvényeket Szlovákiában a Csemadok (Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség) támogatja, aminek természetesen nagyon örülünk, és igyekszünk is kihasználni a lehetőséget, de jó lenne, ha még több ilyen verseny lenne – mondja az édesanya. Hozzáteszi: az iskolájukban hagyomány, hogy minden évben eljönnek az Abaúji Szavalóversenyre. Elárulja azt is, hogy az ő kedvenc költői Petőfi Sándor, József Attila és Ady Endre. Az iskolában a gyerekek tanulnak magyar irodalmat és szlovák irodalmat is, de azért egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetnek a magyar írókra, költőkre.

A szavalóverseny fontos szereplői a pedagógusok is, hiszen ők készítik föl a gyerekeket a megméretésre. Nyitrainé Teleki Marianna a Forrói Gárdonyi Géza Általános Iskola tanítója. Most egy tanítványát hozta el Encsre. Véleménye szerint nagyon fontosak ezek a megméretések, hiszen a gyerekek megtanulják, hogyan kommunikáljanak, hogy álljanak ki a közönség elé. Ez mind nagyon fontos, hiszen a középiskolában, majd később munkahelyen is szükség lesz ezekre.


Hinni az emberekben

A 42. Abaúji Szavalóversenyt Kléri Bertalan, Encs alpolgármestere nyitotta meg. Mint fogalmazott, az ember életében nélkülözhetetlen a költészet. Megjegyezte: a ’80-as években ő maga is részt vett ezen a szavalóversenyen. Úgy folytatta: a líra az igazságot összekapcsolja a szépséggel. A költő megtanít gyönyörködni és hinni az emberekben.

Kércsi Tibor, a művelődési központ igazgatója pedig azt hangsúlyozta, akik ma eljöttek a versenyre, mindannyian győztesek, hiszen segítenek megünnepelni a költészet napját.

Megkérdeztük: Miért jó verset mondani?

A 42. Abaúji Szavalóversenyen kérdeztük a versenyző gyerekeket.

– Én nagyon szeretem a verseket, és verset mondani is jó. Most K. László Szilvia: Erdei igazság című költeményét fogom elmondani – árulta el lapunknak a 6 éves Petrovics Laura. A 7 éves Erdősi Ben­degúz úgy fogalmazott: „én főleg azokat a verseket kedvelem, amiket az iskolában tanulunk. Olvasni is jó őket, de amikor szavalok, akkor figyelni kell a hangsúlyozásra is.

A szintén 7 éves Üveges Réka is szereti a verseket. „Azért, mert bele lehet élni magunkat a történetbe, és szépen lehet hangsúlyozni. Én minden verset szeretek, és a versenyre is szívesen jöttem” – jelentette ki. A 12 éves Budai Luca elárulta lapunknak, hogy kedvenc verse József Attilától a Mama. Mégpedig azért, mert ez a gyermek és a szülő szeretetéről szól.

A 11 éves Nagy Petra is gyakran olvas és mond verseket. „Főleg Heltai Jenő költeményeit kedvelem, mert viccesen ír, ami a gyerekeknek szól.” A 9 éves Stumpf Boglárka pedig úgy vélekedett: „azért szeretem a verseket, mert sokat tanulhatunk belőlük. Emellett a verseknek szép szavai, mondatai és rímei vannak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában