A kérdés: letört a fa ága, mit tegyek?

A metszéssel korrigálhatunk (illusztráció)
A metszéssel korrigálhatunk (illusztráció) - © Fotó: ÉM
Miskolc – Olvasónk érdeklődött, mit tegyen, ha letörte a nagy szél a gyümölcsfája ágát.

A letört ágak bizonyos esetekben még megmenthetők, így a megroppant, vagy csak félig letört ágat még meg lehet próbálni felkötni és fa­ápolóval, sebkezelővel a törés mentén bekenni. Ha valaki már mentett meg így letört növényrészt, tudja, hogy a sérülés helyén komoly hegesedés marad, és már sosem lesz olyan erős az ág, mint korábban volt.

Ezért később a metszésnél, vagy gyümölcsök esetén a ritkításnál érdemes arra figyelni, hogy ne hagyjuk megterhelni a korábban sérült részt, mert könnyen újra eltörhet.

Ha menthetetlennek bizonyul az águnk, mert teljesen letört, vagy későn vesszük észre a megroppanást, és már az elszáradás hívja fel a figyelmünket, akkor el kell távolítani a letört részt, lehetőleg minél óvatosabban, hogy ne sérüljön a növényünk többi része. A törésnél minél simábbra, egyenesebbre kell vágni a sérült részt, és seb­kezelővel segíteni a növényünk gyógyulását, illetve megakadályozni a fertőzések bejutását.

A törésnél görcs keletkezhet, és számíthatunk vízhajtások megjelenésére, ami torzíthatja a fa alakját, így a következő metszéseknél jövő tavasz elején érdemes odafigyelni arra, hogy egy új hajtással pótolni tudjuk elveszett águnkat, de formás is maradjon a fánk.

– ÉM-HI –