A kellemes kertváros, ahol megtalálják a számításukat

Akt.:
Barátságos mosoly. Isten hozta Felsőzsolcán!
Barátságos mosoly. Isten hozta Felsőzsolcán! - © Fotó: Vajda János
Felsőzsolca – Huszonegy éve város Felsőzsolca, a jeles alkalomról rendszeresen megemlékeznek. Mint most szombaton.

A szombati városnapon ünnepelt a település apraja-nagyja.

Ami vonzóvá teszi

Az ökumenikus istentisztelet után kitüntető díjakat adtak át, és a Miskolci Nemzeti Színház színművészei adtak műsort a Rendezvények Házában.­­­

Délután a sportpályán a lelkes szurkolók az öregfiúk labdarúgó-mérkőzését láthatták, akik hagyományosan a királyhelmeci csapattal csaptak össze. A Hősök terén pedig zenés-verses műsort mutatott be több iskolás csoport és zenekar.

vasornap2

Felsőzsolca számára az évforduló történelmi jelentőségű.

– Nem olyan régen még nagyközség volt a településünk. A városi cím elnyerése komoly előrelépést jelentett, mert nagyon sok támogatás ehhez kötődik. Próbáljuk elkerülni, hogy Miskolc peremkerületévé váljunk, mert a betelepülők számára a kertvárosi jelleg, ami vonzó. A városnap érdekessége idén, hogy a Forma–1-re emlékeztető szimulátorokat bérelt az önkormányzat, amit ingyen kipróbálhatnak a gyerekek” – adta tudtunkra Gajdos Imre sajtóreferens.

Már az öregfiúk mérkőzése előtt megjelent néhány kisgyermekes család a sport­pálya melletti kirakodóvásáron, akiket felsőzsolcai kötődéseikről kérdeztük.

Nézzék meg a kastélyt!

– Pestről jöttünk vissza ide, hogy közelebb legyünk a családhoz, a nagyszülőkhöz, a testvérekhez. Miskolcnál is jobban szeretem Felsőzsolcát, mert nyugodtabb környezet, és inkább pártoljuk a családi házat, mint a bérházat. A városnapra azért jöttünk ki, hogy kicsit együtt legyünk hétvégén – árulta el Szurkos Nagy Renáta.

– Mivel a párommal már tizenhárom éve élünk itt, ráadásul ő tősgyökeres felső­zsolcai, ezért minden évben megtiszteljük ezt a rendezvényt és a gyerekekkel kijövünk egy kis szabadidő­programra. Jó dolog, hogy lehetőségünk van kikapcsolódni a hétköznapokból. Engem a munkám Felsőzsolcához köt, úgyhogy nem gondolkodunk rajta, hogy elköltözzünk. A Bárczay-kastélyt mindenkinek ajánlom, hogy látogassa meg, ha még nem járt arra, de érdemes az itteni közösséggel is megismerkedni – fűzte hozzá Tompa Tamás.

– Igyekszünk mindig kijönni a városnapra és most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy két keresztfiammal lehetünk itt a meccsen. Születésem óta élek Felsőzsolcán, és azt gondolom, hogy kellemes kertváros a mi településünk, ahol szerintem minden fiatal megtalálja a számításait. Remek szomszédi kapcsolatok alakulnak ki és csendes, biztonságos város – mondta el érdeklődésünkre Szarka Tamás, aki az Arnóti Önkormányzat jegyzője.

Detzky Anna