Helyi közélet

2007.11.23. 00:46

Könyvbemutató: Köztes Európa, Soul Brother

<p>Miskolc - Rendkívül nagy érdeklődés mellett mutatták be a Miskolci Galéria Kondor-termében csütörtökön este Furmann Dávid (1979-2006) két posztumusz kötetét.&#160;<DIA width="850" height="630" alt="Furmann Dávid könyvbemutató 2007.11.22."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Furmann_D_vid_k_nyvbemutat__2007_11_22_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Furmann Dávid könyvbemutató 2007.11.22." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-furmann-david-konyvbemutato_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Bíbor Kiadó gondozásában megjelent Köztes Európa című könyv a Miskolcon végzett politológus hosszabb tanulmányait tartalmazza. Furmann Dávid verseit, dalait, újságcikkeit és más írásait, Soul Brother címmel a Szoba Kiadó jelentette meg.
Furmann Dávid Miskolcon született és élete jelentősebb része is ehhez a városhoz kötötte. Korai halála után emlékét nemcsak a két könyv őrzi, hanem a nevét viselő alapítvány is. Az alapítók a szülei: dr. Furmann Imre és dr. Pankucsi Mártadr. Pankucsi Márta jelentette be, hogy az alapítvány, a kurátorok döntése alapján, minden évben díjaz majd egy fiatal politológust, politológus hallgatót, illetve a Miskolci Egyetem újságjában abban az évben kiemelkedő teljesítményt jelentő írás szerzőjét.

"Olvassák hát"

A Köztes Európa című tanulmánykötetet a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetét vezető Simon János politológus szavai ajánlották. „Töprengő gondolataival teli nagyszerű könyvet hagyott nekünk örökül. Olvassák hát, mert színvonalas írások. Olvassák, mert ő úgy volt közép-európai, hogy nagyon is magyar volt. Olvassák, mert sorai továbbgondolásra, töprengésre késztetnek mindannyiunkat.”
A Soul Brother Furmann Dávid internetes azonosítójáról kapta a címét – magyarázta a kötet szerkesztője, Bujdos Attila újságíró – a megnevezés egyszerre utal a lélekre és a rokoni kötelékre, világlátásra és vállalt közösségre – tette hozzá. Furmann Dávidra így emlékezett: „Otthonról hozta, hogy elfogadhatatlan a szabadság hiánya, mesebeszéd tehát, hogy az életet a körülményekhez kellene igazítani. Akkor se, ha egy társadalom megszenvedett tapasztalata, hogy nem lehet másként.” A kötetről többek között így beszélt: „A lélek testét, gondolnánk, a versek mutatják a legjobban. Ebben a könyvben számomra talán az a legérdekesebb, ahogyan újságíróként közelít a témájához: ahogyan a „gondolkodni” és az „érezni” nem válik külön egy tárgyszerű műfajban. Ahogyan a szilveszteri mulatságra utazó ember esetével arra figyelmeztet, nem lehetünk érzéketlenek. Hiszen az érzéketlenség természetellenes – van ezekben az ábrázolásokban valami visszafogott irónia is, szinte filmszerű, mondjuk Jirí Menzel vásznáról – közép-európaiként érezzük, min nevetünk, ha talán nem is tudjuk pontosan.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában