A KDNP ellenzi az elektronikus szavazást

A KDNP ellenzi, hogy a külképviseleteken elektronikus szavazás váltsa fel a papír alapú voksolást – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a KDNP Országos Választási Bizottságba (OVB) delegált tagja. Vejkey Imre elsősorban biztonsági és garanciális okokkal magyarázta a álláspontjukat. Az ellenzéki delegált emlékeztetett rá, hogy számos nyugat-európai országban, és az Egyesült Államok több államában is visszaálltak a papír alapú szavazásra.

Az önkormányzati miniszter által kezdeményezett négypárti egyeztetésen vetődött fel, hogy a külképviseleteken a következő országgyűlési választásokon már elektronikusan szavazzanak a kint élő, illetve külföldön tartózkodó magyar állampolgárok. Vejkey Imre szerint indokolatlanul magas a beruházás külképviseletenként 4 millió forintra becsült többletköltsége. A KDNP-s szakértő szerint a rendszer működésére szánt 240 millió forint is irreálisan magas, hiszen a nagykövetségek, konzulátusok, valamint az OVB már jelenleg is megfelelő internetes háttérrel rendelkezik.

A KDNP ugyanakkor egyetért az Alkotmánybíróság tavaly tavaszi határozatával, amely arra kötelezi az Országgyűlést, hogy azoknak is biztosítsa a szavazás lehetőségét, akik a voksolást megelőző héten még Magyarországon vannak, ám a választások idején külföldön tartózkodnak. Vejkey Imre azonban ennek részleteiről nem beszélt.