A KDNP a hazai vállalkozások támogatását hiányolja

A Magyarországra települt Hankook gumigyárat 26 milliárd forinttal támogatja az állam 2011 közepéig. A KDNP választ vár arra a kérdésre, hogy hazai vállalkozások kaptak-e ekkora támogatást – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Soltész Miklós, a párt országgyűlési képviselője. Ugyancsak választ szeretnének a kereszténydemokraták arra: vizsgálják-e, hogy betartja-e a gyár a munkajogi előírásokat, és ha szabálytalanságot találnak, visszavonják-e a támogatást.

A KDNP az “Elfolyik a pénzünk” tájékoztató-sorozattal azt szeretné bemutatni, hogy kormányzati döntések eredményeképpen hogyan mennek el feleslegesen közpénzek – közölte Soltész Miklós. A Hankook 26 milliárd forintos támogatásával kapcsolatban elmondta: a gyár 16 milliárdos állami hozzájárulást kapott az építkezéshez, és 10 milliárdhoz jut adó- és egyéb kedvezmények formájában 2011 közepéig. A KDNP választ vár a gazdasági minisztertől arra a kérdésre, hogy hazai vállalkozások kaptak-e ekkora támogatást.

Időközben kiderült az is, hogy a termelés beindítása után a Hankook nem fizette ki szabályszerűen a munkások bérét és egyéb járandóságát – hangsúlyozta Soltész Miklós. A kereszténydemokraták nem értenek egyet a gyárban alkalmazott 6+2 napos munkarenddel sem, mert a hazai 5+2 napos munkarendtől való eltérés nehezíti a családi kapcsolatok fenntartását. A KDNP ezért azzal a kérdéssel fordul a munkaügyi felügyelőséghez: vizsgálták-e már, hogy megkapták-e járandóságaikat a munkások, illetve miért 6+2 napos munkarendben dolgoznak. A politikus hozzátette: szeretnék megtudni azt is, hogy ha a Hankook nem tartja be a szabályokat, visszavonják vagy csökkentik-e az állami támogatást.

Soltész Miklós emlékeztetett arra: a KDNP korábban kifogásolta, hogy a magas járulékok és szja-terhek akadályozzák 40 ezer hazai munkahely megteremtését, hogy átgondolatlan volt a dunavecsei vasúti felüljáró építése, hogy kétezer, Magyarországon szakmát szerzett orvos ment külföldre dolgozni, illetve, hogy túl drágán épült a kőröshegyi völgyhíd. A Hankook támogatásával együtt így több mint 130 milliárd forint folyt el – közölte a politikus, jelezve, hogy legközelebb egy fővárosi beruházásról fognak beszélni.