Friss hírek

2007.12.19. 11:39

A konzervatív jelölt nyerte a koreai elnökválasztást

<p>Fölényes győzelmet aratott a szerdán tartott dél-koreai elnökválasztáson Szöul egykori polgármestere, a konzervatív Lee Myung-Young - derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott exit poll adatokból. A hivatalos eredményt közép-európai idő szerint 13 óra körül jelentik be.</p>

Az ellenzéki Nagy Nemzeti Párt jelöltje a szavazatok több mint felét kapta, 25 százalékkal többet a kormányzó liberális párt második helyen végzett aspiránsánál. A harmadik, független jelöltre a választópolgárok alig több mint tíz százaléka szavazott.

A konzervatív jelölt kampányában a gazdaságra helyezte a hangsúlyt. Elemzők szerint az ország 37 millió választója ezt tartotta a legfontosabb kérdésnek. A 66 éves politikust hónapok óta győztesnek hozták ki a kampány alatt készített közvélemény-kutatások, és még az ellene csalás miatt indított nyomozás sem ártott népszerűségének.

Az államügyészek végül tisztázták a vádak alól, de egy, közvetlenül a választás előtt nyilvánosságra hozott videofelvétel újból gyanúba keverte a férfit. A parlament hétfőn szavazott arról, hogy vizsgálatot indítanak ellene részvénymanipuláció gyanújával. Ezzel ő lett első elnökjelölt, aki bűnügyi nyomozás elé néz. Lee jelezte, hogy lemond elnöki tisztségéről, ha bűnösnek találják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!