A Katonai Biztonsági Hivatal tárta fel a katonatisztek vesztegetési ügyét – a tiszteket felfüggesztették

A honvédelmi miniszter már hetekkel korábbal felfüggesztette azokat a magas rangú katonatiszteket, akiket a HM Currus Zrt. – vel is kapcsolatos vesztegetési ügyben gyanúsít az ügyészség. A Budapesti Katonai Ügyészség szerdán közölt részleteket a vesztegetési ügyrõl, amiben a gyanú szerint honvédségi beszerzéseknél az érintett cégektõl milliókat kértek és osztottak szét maguk között a gyanúsított tisztek.

A Honvédelmi minisztérium szerda esti közleménye szerint már egy hete nyilvánosságra hozták, hogy vesztegetési ügyre bukkantak a Honvédségnél. A Katonai Biztonsági Hivatal több hónapos felderítõ munkáját követõen feltárt egy olyan vesztegetési ügyet, amely a HM egyik közhasznú társaságánál történt. A hivatal kezdeményezésére a Budapesti Katonai Ügyészség több héttel ezelõtt õrizetbe vett és eljárás alá vont hivatásos katonákat, vesztegetés gyanúja miatt.

A honvédelmi miniszter a katonákat hivatalukból azonnal felfüggesztette. Ellenük méltatlansági eljárás is indult, hogy megszüntessék hivatásos katonai jogviszonyukat.

“A honvédelmi miniszter továbbra is elvárja a Katonai Biztonsági Hivataltól, hogy – ehhez az ügyhöz hasonlóan – amennyiben szabálytalanságot vagy visszaélést tár fel, azokban az esetekben azonnal járjon el, és haladéktalanul jelentse azt a Katonai Ügyészségnek. Úgy, ahogy azt most is tette – olvasható a minisztérium közleményében”

Szekeres Imre tárcavezetõ az esettel kapcsolatban fontosnak tartja – mint ahogy azt kedden a köztársasági elnöknél tett látogatásakor is kijelentette – “az, hogy van olyan személy, akire a bûncselekmény gyanúja vetõdik, nem kérdõjelezheti meg a Magyar Honvédség, az abban becsülettel és tisztességgel szolgálók érdemeit.”