A katasztrófa vámszedői – csalókra figyelmeztet a rendőrség

Miskolc – Ál-adománygyűjtők és úgynevezett “utazó bűnözők” jelenhetnek meg az árvíz sújtotta Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településeken.

A rendőrség szerint a bűnözők célja, hogy a lakásokba, házakba becsengetve különböző indokokkal bejussanak és meglopják a tulajdonosokat. A megyei rendőrség az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszeren (ELBIR) keresztül felhívást juttatott el az érintett polgármesteri hivatalokhoz és a lakossághoz.

Több borsodi településen számtalan ház vált életveszélyessé vagy lakhatatlanná a rendkívüli esőzések folytán a medrükből kilépő patakok és folyók miatt. A kialakult árvízi veszélyhelyzet során bajba került emberek, a károsultak megsegítésére több szervezet hirdetett gyűjtési akciókat. A rendőrség szerint a településeken megjelenhetnek ál-adománygyűjtők, ál-kárfelmérők, vagy az úgynevezett “utazó bűnözők”, akik célja az, hogy a lakásokba, házakhoz becsengetve, különböző indokokkal bejutva értékeket lopjanak el vagy pénzt csaljanak ki a lakóktól.

A rendőrség felhívása szerint hivatalosan semmilyen szervezet nem gyűjt a helyszínen készpénzes adományokat. Az önkormányzatok közvetlenül szintén nem gyűjtenek adományokat. Ha valaki telefonon kap ilyen jellegű hívást az önkormányzatra való hivatkozással, akkor egyértelműen csalók vannak a vonal túlvégén.

A kárfelmérések kapcsán a rendőrség azt közölte, hogy a biztosítók munkatársai mindig bejelentés után érkeznek ki a helyszínre. Az igazi kárfelmérők a biztosító cég igazolványával kell, hogy igazolják magukat és hivatalos kárfelmérői jegyzőkönyvet készítenek. Az önkormányzatok is végezhetnek kárfelmérést, de a helyszínre érkező szakembereknek megbízólevelük van, vagy velük van a polgármesteri hivatal képviselője is. Ha valaki bizonytalan az érkező kárfelmérő kilétében, kérje meg, hogy később jöjjön vissza és addig ellenőrizni lehet állításait a biztosítónál.

A rendőrség kéri, hogy ha valahol idegeneket, idegen autókat látnak, jegyezzék fel a rendszámot, bármilyen gyanús körülmény esetén hívják a rendőrséget. Házalók tevékenységéről az önkormányzatot érdemes először értesíteni.

– Független Hírügynökség –