A kassai panelgettóban tovább voksolhattak az önkormányzati választásokon

A hírhedt kassai Luník IX lakótelep kivételével este nyolckor mindenhol bezárták a szavazóhelyiségeket, és véget ért a voksolás a szlovákiai önkormányzati választáson. A városrészben az egyes szavazóhelyiségekben támadt nagy tömeg miatt döntött úgy a helyi választási bizottság, hogy egy időre szünetelteti a voksolást, és ezért tíz perccel később volt az urnazárás. A Bumm.sk úgy tudja, a telepen választási csalás gyanúja miatt állt le a szavazás, az egyik jelölt szerint taxikkal szállították a romákat voksolni, akiknek jutalom ellenében megmondták, kire kell szavazni.

A több mint négymillió választópolgár reggel hét órától adhatta le szavazatát. Mintegy háromezer település polgármesterét és képviselőit választották meg a következő négy évre. Hat településen – az ország északi, északkeleti részében – ugyanakkor jelöltek híján elmaradt a választás. Itt a házelnök újabb választási időpontot hirdet.

Ľudmila Benkovičová, a statisztikai hivatal igazgatója szerint vasárnap lesznek elérhetőek a voksolás hivatalos eredményei. Pozsonyban viszont már éjszaka elismerte választási vereségét Magda Vášáryová (SDKÚ-DS) főpolgármester-jelölt, aki gratulált Milan Ftáčniknak. A Smer-SD támogatását élvező győztes független jelölt éjfél előtt megtartotta győzelmi beszédét.