A karrier első lépései

Az első iskolaválasztások során még a szülői akarat érvényesül, de a kor előrehaladtával egyre több beleszólásunk van a saját dolgainkba, később pedig nekünk kell meghozni a sorsunkat érintő felelős döntéseket.

Már a középiskola kiválasztása is számtalan dilemma elé állítja a családokat, a fiatalokat, akik ebben az életkorban még nem feltétlenül tudnak átgondolt, reális döntést hozni. Itt még a szülők beleszólása meghatározó súllyal bír. Próbáljunk megfogalmazni jövőképet, hosszú távú célokat, amelyeket el szeretnénk érni. A biztos döntéshez azonban fontos, hogy minél részletesebb információkat gyűjtsünk a munka világáról, a különböző karrier lehetőségekről.

Nézzünk utána a speciális követelményeknek, feltételeknek. Tájékozódásunk alapján próbáljuk az általános karrier irányt leszűkíteni, specifikálni. A későbbiekben, amikor bekerülünk egy felsőoktatási intézménybe, már az első évben az motiváljon bennünket, hogy a megszerzett diplomával el kell helyezkednünk.

Már a 4-5 éves képzési idő alatt keressük a továbblépés lehetőségét: építsük a kapcsolatokat, lépjünk be a szakmai szervezetekbe, vállaljunk alkalmi és önkéntes munkát – bíztat tapasztalataira támaszkodva Nyírcsák János, a Human-Net Alapítvány igazgatója.

– Nyéki Zsolt –