A Karinthy Színház Debrecenben

Hűvösvölgyi Ildikó
Hűvösvölgyi Ildikó
Debrecen – A 25 éves jubileumát ünneplő Karinthy Színház mutatja be az Acélmagnóliák című darabot március 26-án, 19 órától a Lovardában, a színházi programsorozat részeként.

Karinthy Márton negyedszázada a magyar vígjátékhagyomány ápolását fogalmazta meg a színház alapításakor, a nagyapja, Karinthy Frigyes szellemiségének továbbörökítését tűzte ki célul. Az elmúlt 25 évben több mint 2500 előadást tartottak Buda népszerű színházában, 70 bemutatót rendeztek, s mindezt körülbelül egymillió látogató tekintette meg és szórakozta végig.

Buda egyetlen, folyamatosan játszó kőszínházában – fennállása óta – a hazai színházi, színészi világ nagyjából összes képviselője megfordult Sztankay Istvántól Pogány Juditig. Karinthy Márton munkásságának, egyben színháza elismerésének is tekinthető, hogy 10 évvel ezelőtt március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemérem Tiszti Fokozatát vehette át.

A fővárosi társulat repertoárjában Shakespeare klasszikusai mellett jól megférnek a modern darabok is, például a Tanú című film színpadi átdolgozását is láthatták már a nézők, de műsoron van jelenleg is az Őrült nők ketrece című komédia, illetve a jövő héten hétfőn Debrecenben, a Lovardában is látható Acélmagnóliákát Budapesten is játsszák folyamatosan.

A kellemes hétfő esti kikapcsolódást ígérő darab világszerte ismert, hiszen Deryl Hannah főszereplésével filmet is készítettek belőle. A kizárólag női szereplőket mozgató darabban Ivancsics Ilonát, Hűvösvölgyi Ildikót, Tóth Juditot és Farkasházi Rékát láthatjuk a főbb szerepekben.

Sz. L.