Helyi közélet

2015.01.02. 13:43

A mínuszok nagy túlélői, a hajléktalanok

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem mindenkit vár a nap végén fűtött lakás a kemény télben. És akinek nincs otthona, nem biztos, hogy valamelyik hajléktalanszálló lakója szeretne lenni. Ők bizony veszélyes helyzetbe kerülhetnek ezekben a napokban, amikor az éjszakai hőmérséklet közelíti a mínusz 15-öt.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem mindenkit vár a nap végén fűtött lakás a kemény télben. És akinek nincs otthona, nem biztos, hogy valamelyik hajléktalanszálló lakója szeretne lenni. Ők bizony veszélyes helyzetbe kerülhetnek ezekben a napokban, amikor az éjszakai hőmérséklet közelíti a mínusz 15-öt.

A szabadság

– Bizony sokan töltik kint az éjszakákat a legzordabb időben is – árulja el tapasztalatait Végh András, a Napfényt az Életnek Alapítvány szakmai vezetője. Az alapítvány hajléktalanok ellátásával foglalkozik. – Bár a tél beálltával folyamatosan érkeznek hozzánk az emberek, de van, akinek többet ér a szabadsága. A kint élők sátrakban, lépcsőházakban vagy hétvégi házakban húzzák meg magukat. Aki már szert tud tenni egy kis faházra, -bódéra, az már valahogy a fűtést is megoldja. A lépcsőházlakók pedig általában csak éjszakára húzódnak be valamelyik társasházba, és igyekeznek úgy viselkedni, hogy a lakókat ne zavarják. Mert jól tudják, különben menniük kell.

A szakmai vezető jelezte: télen még jobban figyelnek az utcai szociális munkások a hajléktalan emberekre. Folyamatosan látogatják őket, meleg takarót, meleg teát és szendvicset visznek nekik. Az alapítványnál tulajdonképpen már telt ház van, csak az átmeneti szálláson akad még néhány hely.

Meleg ruhák

A Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központja is megtelt, tudtuk meg Duberné Dunaveczki Éva intézményvezetőtől. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bárkit is elzavarnának, ha nincs hol meghúznia magát. Ha fekvő hely nem is jut mindenkinek, de egy széken ülve is jobb a melegben lenni, mint kint, a kemény fagyban. Nemrég egy terhes kismama kért menedéket, mert családi problémák miatt el kellett hagynia az otthonát. Őt is befogadták. – Vasárnap ételosztáson voltam, és hívtam a még utcán élőket, hogy ne maradjanak kint a nagy hidegben. Kaptunk meleg ruhákat, azzal is tudunk segíteni. Persze még így sem hajlandó mindenki bejönni. Sokan laknak a hétvégi házas területeken, de olyan gondozottaink is vannak, akik barlangban rendezkedtek be. Akinek már valamilyen fedél van a feje fölött, az általában gondoskodik arról is, hogy ne fagyjon meg – sorolta az intézményvezető.

Matrac még van

A kazincbarcikai hajléktalanokat ellátó intézményben mindig telt ház van, most, a tél beálltával viszont az 50 fős intézmény 75-80 emberről gondoskodik. Kolláth Zoltánné intézményvezető jelezte: ebben a városban is élnek emberek télen hétvégi házakban, pincékben vagy egyéb, nem lakás célú épületekben, mert sokan inkább a függetlenséget választják. Aki jelentkezik náluk, mindenkit befogadnak. Matracaik még vannak, és vásároltak összecsukhatós ágyakat is, hogy mindenkinek jusson fekhely. A kint élőknek paplannal, hálózsákkal, takarókkal tudnak segíteni.

– Egyszóval a túlélésre minden rendelkezésre áll – fogalmazott az intézményvezető.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában