A kampányígéretek "beárazását" kéri az MDF a Költségvetési Tanácstól

Az MDF arra kéri a Költségvetési Tanácsot (KT), hogy az “árazza be” a választási kampányban elhangzó ígéreteket – áll Herényi Károly elnökhelyettes levelében, amelyet a KT elnökének, Kopits Györgynek írt. Az MDF a fedezetlen, populista ígéretek megelõzését szeretné elérni, az átlátható kampány érdekében a Teljes Ígéret Mutató (TIM) bevezetését szorgalmazza.

Az országos listát állító pártok választási ígéreteinek “beárazását” kéri a KT-tól az MDF. A párt szerint a KT apparátusa és az ott dolgozók szakmai kvalitása lehetõvé teszi, hogy nemzetközi példák nyomán felvegye feladatai közé a választási programok értékelését. Az MDF elnökhelyettese, Herényi Károly emlékeztet arra, hogy a napokban 12 közgazdász indított mozgalmat, amely szintén a pártok “ígéretcunamiját” hivatott megfékezni.

A Költségvetési Tanácsot tavaly törvényben hozta létre az Országgyûlés, feladata a költségvetési törvény tervezetének megvizsgálása abból a szempontból, hogy az megfelel-e a felelõs költségvetési gazdálkodás követelményeinek. A Kopits György vezette testület az idei büdzsé elfogadása elõtt többször – a módosító indítványokra is kiterjedõen – készítette el jelentését. Ebben felhívta a figyelmet a megalapozatlan (fedezetlen), fõképpen ellenzéki javaslatokra, illetve azokra a tételekre, amelyek szerintük veszélyeztetik a kormány által kitûzött hiánycél teljesítését.