A kambodzsai ellenzék elutasítja a választások végeredményét

Szabálytalanságokra, egyebek mellett a választói jegyzékből hiányzó nevekre hivatkozva elutasította a kambodzsai ellenzék a vasárnapi parlamenti választások eredményét, amelyen a jelenleg is kormányzó Hun Sen miniszterelnök pártja szerezte meg a győzelmet.

A választási bizottság közölte: az eddigi adatok szerint a 23 éve hatalmon lévő kormányfő pártja, a Kambodzsai Néppárt (CPP) a szavazatok csaknem 60 százalékát szerezte meg a voksoláson. Hun Sen pártja ugyanakkor azt állítja, hogy a 123 fős parlamentben 90 képviselői helyet szereztek, azaz koalíciós partnerek nélkül is kormányt alakíthatnak. A választásokon indult ellenzéki pártok azonban szabálytalanságra hivatkozva nem fogadják el a voksolás végeredményét és új szavazást követelnek.

A több mint nyolcmillió kambodzsai választópolgár mintegy 15 ezer szavazóhelyiségben adhatta le vasárnap a voksát. A választások szabályosságát 13 ezer hazai és nemzetközi megfigyelő felügyelte, akik elismerték, hogy valóban találkoztak a hiányos választói névjegyzék problémájával. A szavazás legnagyobb tétje, hogy Hun Sen pártja egyedül alakíthat-e kormányt, vagy koalíciós partnerek támogatására szorul.