A kamara lett a biztos pont

Akt.:
A kamara lett a biztos pont
A kamara lett a biztos pont
Miskolc – Bihall Tamás a BOKIK régi-új elnöke. Számos feladat áll előttük.

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hétfőn. A tagok a következő négy évre is a jelenlegi elnöknek, Bihall Tamásnak szavaztak bizalmat, aki sajtótájékoztató keretében elmondta: az utóbbi hónapokban azt tapasztalta, hogy egyre több nagyvállalat vezetése tartja fontosnak a kamarai munkában való közreműködést. Az is megfigyelhető, hogy egyre több kis- és középvállalkozó kíván kamarai tag lenni. A küldöttek csaknem fele kicserélődött, és egyfajta fiatalítás történt, mely a gazdasági élet változásait mutatja, tette hozzá.

Az új elnökség első feladata lesz a 2012-2016 -os kamarai program kidolgozása. Tapasztalatikkal és javaslataikkal szeretnék segíteni a megye városainak és a kormányhivatal döntéshozóinak munkáját, és előttük áll a közös térségi fejlesztési program kialakítása is, melyet a megyei önkormányzattal együtt kívánnak létrehozni.

A megye gazdasági mutatói nem jók, tette hozzá az elnök. Az országos átlag alatt vagyunk szinte minden téren, különösen a munkanélküliség terén, de aggasztó a beruházási teljesítmény, valamint a kutatás-fejlesztés alacsony teljesítménye is.

Félúton tartanak

A küldöttgyűlésen részt vett Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki arról számolt be, hogy az utóbbi időben országos szinten is megnőtt az érdeklődés a kamara iránt. Ő ezt a gazdaság gyengülésével magyarázta, ami miatt a vállalkozók keresik a biztos pontot, keresik a segítséget. A feladatok átvételében félúton tart a kamara, hangsúlyozta. A szakképzés rendszere jövő szeptemberre válik komplexé, a kereskedelem-fejlesztés terén az út elején tartanak, az uniós források területén pedig a döntések előtt.