A közlekedési bírságok 10 százalékától elesik az állam – RTL

Évente több százmillió forinttól esik el a magyar állam, mert a közlekedési bírságról szóló határozatok egy részét nem kézbesítik az elévülési időn, azaz 60 napon belül. A bírságok kezelésével megbízott Központi Hatósági Szolgálat szerint az ügyek 5-10 százalékában fordul elő, hogy időn túl értesítik a megbüntetett autósokat.

A szombathelyi Közigazgatási Hatósági Szolgálatot korábban azért hozták létre, hogy az összes közlekedési kihágással kapcsolatos ügyet kezelje, azaz havonta nagyjából 85 ezer esetet. Balázs Zsolt, a Közigazgatási Hatósági Szolgálat vezetője az RTL Híradónak elmondta: idén eddig csaknem 30 milliárd forint bírságot szabtak ki, ebből 14,6 milliárd be is folyt az államkasszába. A statisztika szerint az autósok 45-50 százaléka fizet időben. Akik nem fizetik be a kirótt bírságot, azok ellen végrehajtási eljárást indítanak.

A szolgálat vezetője szerint az esetek 5-10 százalékában nem tudják 60 nap alatt kézbesíteni a bírságról szóló határozatot. Emiatt több százmillió forint bevételtől esik el az állam.
– Független Hírügynökség –