A Közigazgatási Minisztérium a jövőben kiemelt figyelmet fordít az Alkotmánybíróság mai döntésére

A Magyar Kormány a jövőben az alkotmányozás során, valamint a kormánytisztviselői életpálya-modell kialakításakor is kiemelt figyelmet fordít az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntésének és a döntés indokolásában kifejtett szempontoknak a figyelembe vételére – közölte kedden a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). A tárca tudomásul veszi a döntést, amely alkotmányellenesnek minősítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentését.

A KIM rámutat: az Alkotmánybíróság azzal, hogy 2011. május 31-ei hatállyal szünteti meg a törvény hivatkozott részeit, lehetővé tette a közigazgatásban a “tavalyi kormányváltáskor tapasztalt rendkívüli körülmények felszámolását”.

A tárca kiemeli, hogy az Alkotmánybíróság sem vitatja, hogy szükség lehet arra, hogy könnyebb legyen a közigazgatásban dolgozó tisztviselők felmentése, mint azt a korábbi szabályok lehetővé tették. Emellett emlékeztet arra, hogy Sólyom László volt köztársasági elnök végül aláírta a törvényt, és álláspontja szerint azért nem küldte az Alkotmánybírósághoz, mert “az AB gyakorlata nem egyértelmű, ezért a törvény alkotmányellenessége sem egyértelmű”.

Az új köztisztviselői életpálya-modell egyes elemei – így az új rendszerű teljesítményértékelés, vizsgáztatási és továbbképzési rendszer, etikai kódex, javadalmazási és előmeneteli rendszer – az erre vonatkozó törvényi szabályozással együtt 2012. január 1-jéig folyamatosan, több ütemben lépnek hatályba – olvasható a KIM közleményében.

-Független Hírügynökség-