A következő izlandi vulkánkitörés nem okoz annyi gondot, mint az Eyjafjöll

Hamarosan újabb vulkánkitörés várható Izlandon, de az feltehetően kevesebb problémát fog okozni, mint az Eyjafjöll-vulkán áprilisi kitörése, ami megbénította az európai légiforgalmat – közölték vulkanológusok egy csütörtöki nemzetközi konferencián az izlandi Keflavikban.

A szakértők azonban nem nevezték meg közelebbről, hogy melyik tűzhányó törhet ki a közeljövőben.

Armann Hoskuldsson, az Izlandi Egyetem geológusa szerint az április 14-án kezdődött kitörés “nagyon szokatlan” volt, ugyanis a szigetország tűzhányói általában nem lövellnek annyi hamut a levegőbe, mint az Eyjafjöll, ami valósággal beterítette Európa északi részét. Mint mondta, Izlandon egy évszázad alatt legfeljebb egyszer történik ilyen jellegű kitörés.

A konferencia szakértői egyetértettek abban, hogy a következő izlandi vulkánkitörés nem hasonlít majd az áprilisihoz. “Nincs két egyforma tűzhányó és nincs két egyforma kitörés” – fogalmazott a bristoli egyetem geofizikusa, William Aspinall. Mint mondta: ahhoz ugyanis, hogy a légiközlekedés ismét megbénuljon, ugyanolyan heves robbanással kell kitörnie a vulkánnak, mint az Eyjafjöll tette, és hasonló időjárási körülmények is szükségesek.
– Független Hírügynökség –További hírek a Nagyvilág kategóriából