A józan ész politikája – Bajnai szerint ideális esetben 2014-ben jöhet az euró – Népszabadság

A magyar válságkezelés nem a következõ választásra, hanem a következõ évtizedre koncentrál.

Ha a választás után marad elég bölcsesség és kitartás, akkor 2014. január elsején bevezethetõ a magyar euró – írja a lap Vélemény rovatában Bajnai Gordon. A miniszterelnök szerint ez akkor járul hozzá az ország tartós gyarapodásához, ha növekvõ foglalkoztatás, és az EU-s átlagot nagyjából két százalékkal meghaladó, négy százalék körüli tartós gazdasági növekedés társul hozzá. Magyar euró, bõvülõ foglalkoztatás, gyors növekedés – ezek a következõ négy év céljai – áll Bajnai Gordon írásában.

A kormányfõ szerint Magyarország már a válságot megelõzõ idõben sem teljesített jól, ennek társadalmi, de politikai okai is vannak: materiális értékeinkben a Nyugatot követjük, gondolkodásunkban mégis a keleti örökség áll hozzánk közelebb – idézi a társadalomkutatókat. Ráadásul Bajnai Gordon véleménye szerint 2001-tõl a politika letért a józan ész útjáról, mert a magyar politikai elit úgy döntött, a legbiztosabb megoldás, ha azok szavazatára épít, akikrõl az állam gondoskodik – a magyarok bezárkózóak, bizalmatlanok lettek a külvilággal, a mássággal, a közintézményekkel és egymással szemben is. A kormányzó erõk elõször 2006-ban, majd véglegesen 2009-ben szakítottak a politikai paternalizmus gyakorlatával. A változás külsõ kényszer hatására elkezdõdött.

Elõnyünk most a többiekkel szemben, hogy a kényszer sürgetõbb volt, ezért elõbb kezdtük el a kiigazításokat. Míg más országok a költségvetési hiány leszorításával, megszorítások bevezetésével és elfogadtatásával lesznek elfogla! lva, Magyarország már azon a pályán van, amelyen haladva újból éllovassá válhat – írja Bajnai Gordon.

Címkék: ,