Ezt írtuk anno 1999-ben

2019.09.28. 07:30

Valódi fenegyerek lehetett

A világhírű Oskar Kokoschka műveit a Miskolci Galériában állították ki.

Oskar Kokoschka grafika

Nem kisebb személyiség, mint Végvári Lajos művészettörténész-professzor ajánlja az Észak-Magyarország olvasóinak figyelmébe a világhírű osztrák expresszionista festőművész, Oskar Kokoschka grafikáiból a napokban nyíló kiállítást – a lap ajánlója 1999. szeptember 28-án látott napvilágot, és kiderült belőle, hogy a Miskolci Galériában látogatható tárlat mellett a város máshogyan is készül a mester munkáinak fogadására: az egyetemen konferenciával is emlékeznek Kokoschkára.

Sokféle irányból

Az életút fontos mozzanatait felidéző cikkből kiviláglik: a fiatal festőt polgárpukkasztó vágya vezette a múlt század első évtizedeinek avantgárd irányzataihoz.

A határok feszegetése ellenére tisztelte a tradíciót, a népi hagyományokat, a festészetben példaképe volt Rembrandt, s csodálta a XVIII. századi osztrák barokk festészetet is.

Még életében kijutott neki a világhír – ez Végvári Lajos szerint nem volt meglepő abban a században, amelyben a média pillanatok alatt ismertté tud tenni bárkit.

Érdekes adalék, hogy milyen volt a megítélése az avantgardisták körében: az irányzat „megveszekedett” művelői nem szeretik Kokoschka művészetét, mert a munkáit túlságosan érthetőnek tartják – említi meg Végvári Lajos művészettörténész-professzor az Észak-Magyarország 1999. szeptember 28-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában