A jövő útja: belépni a digitalizáció világába

Akt.:
A jövő útja: belépni a digitalizáció világába
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a kkv-k informatikai hátterének korszerűsítése, ezáltal hatékonyabb és gazdaságosabb működése érdekében – kormányzati támogatással – új, országos projektet indított az elmúlt év végén. Ennek céljairól, részleteiről Koleszár Péterrel, a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! projekt szakmai vezető-helyettesével beszélgettünk.

KP: Egy országos méretű, informatikához kapcsolódó, a vállalkozások digitális fejlesztésére épülő projekt indult el novembertől. A GINOP 3.2.1. azonosítóval ellátott projekt hivatalos neve „Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetenciafejlesztő program kkv-knak”, azonban a beszédesebb Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz Digitálisan! nevet használjuk.

A közel 2 éves időtartamú program vidéki vállalkozások számára nyújt segítséget, azonban érdemes a projekt hátteréről, az indokoltságát jelentő okokról beszélnünk először.

Sorra jelennek meg azok a kimutatások, amelyek azt támasztják alá, hogy a hazai kkv-k – a mikrovállalkozásokat is beleértve – jelentős lemaradásban vannak a digitális eszközök használatában az európai versenytársaikkal szemben. Ez a hátrány hosszú távon piacvesztést eredményez a magyar cégek számára. Ezt felismerve egyre több európai országban kormányzati szinten különböző ösztönzők segítségével igyekeznek segíteni a vállalkozások digitalizációját vagy digitalizációjának korszerűsítését. Ezt célozta meg ez a kormányzati támogatással létrehozott program is.

Mit kell értenünk ez alatt?

KP: Olyan fizikai eszközök, szoftverek vagy módszerek meghonosítását egy cég életében, amely kiváltja a hagyományos papír alapú feladatvégzést vagy a meglévő – korszerűtlenné vált – informatikai megoldások cseréjét eredményezi.

Tehát a projektben ilyen eszközökre lehet pályázni?

KP: Nem, ez a leggyakoribb félreértés a programunkkal kapcsolatban. A feladatunk, hogy olyan szemléletformáló tevékenységet végezzünk, amely eredményeként a kkv-k megszabadulnak az infokommunikációs eszközökkel szembeni fenntartásaiktól, megismerkedhessenek mások sikertörténeteivel és meggyőződhessenek arról, hogy a vállalkozás életében a korszerű eszközök bevezetése a gazdaságosabb működésüket szolgálja. Továbbá segítséget kapjanak azzal kapcsolatban, hogy milyen pályázati források segítségével tudnak elindulni a fejlődés irányába.

Tudna erre példát mondani?

KP: Egy kisvállalat esetében az internetes jelenlét elkerülhetetlen. Egy bútorasztalos, aki a referenciáit nem tudja megmutatni az interneten, elesik attól a lehetőségtől, hogy munkái azokhoz is eljussanak, akik érdeklődőkből komoly vásárlókká válhatnak. Az internet kinyitja azokat a kapukat, amiket „hagyományos módszerekkel” ma már sokkal hosszabb idő alatt és nehezebben lehetne megtenni. A digitális megoldások tehát nagyban növelik a hatékonyságot és profittermelő képességet is.

Egy nagyobb üzem esetében mi lehet egy ilyen korszerűsítés?

KP: A cégek fejlődési pályáját gyakran nem követi az infokommunikációs módszerek bevezetése. Egy egyszerűbb termelésirányítási rendszer bevezetésével is jelentős pozitív változás érhető el és ez a további növekedést indíthat útjára.

Mit nyújt a projekt a cégeknek?

KP: A programunknak számos pillére van. Az országban összesen 29 fős tanácsadói hálózat tagjai segítenek a vállalkozásoknak eligazodni abban, hogy milyen eszközökkel vagy módszerrel érhetnek el nagyobb hatékonyságot. A második pillér egy olyan, 127 állomásból álló rendezvénysorozat, amely járási szinten is elérhető lesz a vállalkozások számára. Az ország első regionális eseményeként Miskolcon, a Megyeházán június 10-én rendezzük meg információs napunkat, amelyre várjuk a térség vállalkozásait. Itt az előadásokon kívül az egyes területek szakértőivel is találkozhatnak, konzultálhatnak a cégek. Harmadikként kiemelném azt az ingyenesen elérhető tudástárat, amely a programunkhoz csatlakozó vállalkozások számára lesz elérhető. Azonban a leginkább számszerűsíthető eredménye annak a szállítói partnerhálózatnak lesz, amely segítségével kedvezményes ajánlatokhoz, beszerzési lehetőségekhez juthatnak a vidéki kkv-k.

Mi azon cégek teendője, amelyek nyitottak a programban való részvételre?

KP: Keressék fel tanácsadóinkat, akik a területi kamaráknál megtalálhatóak, és akik a további lépésekről készséggel adnak tájékoztatást. Emellett a májustól induló ingyenes rendezvényeinkre is érdemes eljönni, ahol szakértők, előadók osztják meg tapasztalataikat a témában.

A kelet-magyarországi nyitórendezvényre június 10-én kerül sor Miskolcon a Megyeházán (Városház tér 1.), 10 órai kezdettel.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött. A regisztráció az alábbi címen érhető el:
www.vallalkozzdigitalisan.hu/esemenyek/esemeny.html?cid=23

Várjuk a cégek érdeklődését, munkatársaink segítenek minden hazai kis- és középvállalkozást abban, hogy beléphessenek a digitális világba.

www.vallalkozzdigitalisan.hu

 


Projekt azonosítója:

GINOP-3.2.1-15-2015-00001

Konzorciumi tagok:

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (konzorciumvezető)
Informatika a Társadalomért Egyesület
Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség


Címkék: ,