Gasztronómia

2019.12.22. 17:00

Finomságok a fa alatt

Egyre inkább trendnek számít hazánkban is gasztroajándékot adni.

Bájer Máté

A saját készítésű trüffel remek ajándék

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Ha valaki szereti saját maga elkészíteni a karácsonyi ajándékot, vagy néhány apró „homemade” dísszel színesíteni a csomagokat, sőt, még a konyhában is otthon érzi magát, akkor kézenfekvő, hogy a sütő karácsonykor sem marad hideg: az ünnepi asztal mellett a csomagokba is kerül valami finomság. A gasztroajándékok műfaja nem új dolog – gondoljunk csak a mézeskalácsra, a bonbonra, vagy a szaloncukorra – manapság azonban hihetetlen kreativitás mutatkozik ezen a téren. Egy jól csomagolt finomság nem csak az kényeztet, de mutatós látványt is nyújthat.

Fontos a díszítés

Ha van otthon egy csinos fadobozunk, némi selyemszalagunk, és megfelelő hozzávalók a spejzban, akkor minden adott egy tökéletes gasztroajándékhoz. Süssünk trüffel golyókat, csokimázzal bevont, diós-mandulás pralinét, béleljük ki a dobozt némi sütőpapírral, díszítsük, és máris kész az ajándék. Az utóbbi évek sztárja a brownie, ami keksz formjában is isteni édesség. Tegyünk egymásra három szelet kekszet, kössük át széles díszítőszalaggal, és zsebeljük be az elismerést. Próbálkozhatunk különleges ízekkel is! A konyhában divatos újhullám egyik nélkülözhetetlen alapanyaga a füstölt sópehely, amit süteményekre is előszeretettel használnak. Ha azonban a hagyományos ízeket kedveljük, akkor a narancs, a fahéj, a chili és a menta különböző variációira is bátran hagyatkozhatunk csokis sütik esetében.

Ha olyan ajándékot szeretnénk adni, amit akár az ünnepek után is el lehet fogyasztani, akkor a lekvár az ideális választás: néhány kisebb méretű csatos üvegbe töltve, kandírozott gyümölcsökkel körítve tökéletes ajándék lehet. Válasszunk különleges ízeket, nagy a divatja például a narancs-, a füge- vagy a szőlőlekvárnak. A gasztroajándékok terén az igazi kihívás nem az elkészítésben rejlik, hanem az önmérsékletben; fontos, hogy ne fogyjon el az ajándék, mielőtt még a csomagokba kerülne.

Receptek terén bízzuk magunkat a tapasztalatainkra és az internetre, ahol az alábbi nagyszerű receptet is találtuk.


Ünnepi trüffelgolyók

Gőz felett olvasszunk meg 25 dkg magas kakaótartalmú étcsokit, majd amikor folyékony, keverjünk hozzá 2 dl tejszínt és 2 dkg vajat.

Keverjük el jó alaposan, majd a tűzről levéve adjunk hozzá 2 teáskanál jófajta rumot.

Az így kapott masszát töltsük szilikon jégkockatartóba, és hagyjuk megszilárdulni, vagy, ha egy kicsit hűlt, formázzunk belőle golyókat. Forgassuk meg kakaóporban, és díszítsük ízlésünk szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában