A jövő „boltosai” szintvizsgáztak

Bőcs – Két csoportban szintvizsgáztak a lassan végzős boltos tanulók a bőcsi szakiskolában. Hiányszakmáról van szó, így könnyen munkát találhatnak.

A bőcsi szakiskola végzősei lesznek a jövő „boltosai”. Ujlaki Istvántól, a szakiskola munkaközösségének vezetőjétől megtudtuk, hogy a szintvizsgán számot adnak eddigi tudásukról, alkalmazott áruismeretből, adminisztrációs tevékenységből és csomagolás fortélyaiból.
„Közel húsz végzős tanulónk van. Már ők is várják, hogy – régiesen mondva – felszabaduljanak. Iskolánkban élelmiszer- és vegyiáru-kereskedőket képezünk. Négy évfolyamos képzés keretén belül két év alapozó képzés és két év szakmai képzés.”

Átmenet a munkához

„Az utóbbi két év tetszetősebb tanulóink számára, hiszen ilyenkor már a hét egyik felét gyakorlattal töltik miskolci hipermarketekben. Ez már átmenet az iskola és munka között, hét órát kell dolgozniuk – mondta Ujlaki István. – Szeretik, hogy különböző emberekkel beszélhetnek, dolgozhatnak, és kimondhatjuk bátran, kitűnő körülmények között. Természetesen lehetőség van 11. évfolyamtól kezdődően átmenetre, vagy olyan tanulók jelentkezésére, akik még egy szakmát is el szeretnének sajátítani. Nagyon jól felszerelt tanműhellyel rendelkezünk: pénztárgépek, fóliázógép, vonalkódleolvasó pénztárszámítógép, digitális mérleg és még sok más. A jelenlegi helyzetben általunk tanított szakma hiányszakma, így nagyobb esély van a szakvizsga után az elhelyezkedésre.”

Hiánypótlás is…

A lezajlott szintvizsgák eredményesek voltak, tanulóink megfelelő tudásról adtak számot, ki eredményesebben, ki kevésbé eredményesen. Jó alkalmat ad egy-egy ilyen szintvizsga, a felmerülő hiányosságok pótlására, hogy a májusi, illetve júniusi vizsga sikeresebb legyen.

„A Szakma Kiváló Tanulója versenyen eredményesen szerepelt két végzős diákunk, amelynek a közelmúltban volt az iskolai fordulója, és az egyik szakiskolás tanulónk a közismereti verseny régiós döntőjében eredményesen szerepelt, a szerzett pontjai alapján az országos döntő várományosa az előző évekhez hasonlóan.”