A jobboldali és a baloldali értékek csatája lesz a francia elnökválasztás

A jobboldali és a baloldali értékek csatája lesz a francia elnökválasztás második fordulója. Ezt erősítette meg a vasárnapi első fordulóból továbbjutott két jelölt, Nicolas Sarkozy és Segolene Royal a szavazás lezárása után tartott beszédeikben. A választás második fordulóját május hatodikán tartják.

A vasárnap este nyilvánosságra hozott hivatalos belügyminisztériumi adatok szerint Sarkozy a szavazatok 31,1 százalékát, Royal pedig 25,8 százalékát kapta. A középutas Francois Bayrou 18,5 a szélsőjobbos Jean-Marie Le Pen 10,5 százalékot kapott.

Az elemzők a jobboldali és a baloldali értékek csatájaként tekintenek a május hatodikai második fordulóra, amit a középutas Bayrou-t szavazói dönthetnek el. Egy vasárnap eset nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adatai szerint Sarkozy nyerne: 54 százalék szavazna rá.

A két értékről szóló szavazásként állítja be a két jelölt is a második fordulót. A francia álomról beszélő konzervatív Sarkozy liberális gazdaságpolitikát ígér, míg a szocialista Royal azt ígérte: az emberi értékeket az értékpiac felé helyezi.