A jobbközép ellenzék nyert Bulgáriában

Az ellenzéki Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt nyerte a bulgáriai parlamenti választásokat – derült ki a szerdán nyilvánosságra hozott végső eredményekből. A szófiai polgármester vezette párt a szavazatok 39,7 százalékát kapta, amellyel 116 helyet szerzett a 240 fős parlamentben. Az eddig hatalmon lévő szocialistákra a választók 17,7 százaléka szavazatot.

Bojko Boriszov szófiai polgármester pártja a héten tart koalíciós tárgyalásokat a Kék Koalíció nevű kis jobboldali párttal, amely a szavazatok 6,7 százalékának megszerzésével 15 képviselői helyhez jutott. Ezzel kényelmes többségük lenne a 240 fős parlamentben.

A választás nagy vesztese az eddig kormányzó Bolgár Szocialista Párt, amely mindössze negyven helyet tudott szerezni vasárnap, miközben az előző, 2005-ös választásokat 33,9 százalékos támogatottsággal nyerte meg. A parlamentbe jutáshoz szükséges négy százalékos küszöböt még a nacionalista Ataka (9,2 százalék), a török kisebbséget képviselő liberális DPSZ (14,4 százalék), valamint a jobboldali Rend, Jog és Igazság (4,1 százalék) lépte át.

A vasárnapi választásokon a részvételi arány 60,2 százalékos volt – közölte központi választási bizottság. A mostani választáson először 31 képviselő közvetlen választás útján jutott be a parlamentbe, míg a maradék 209 helyet a pártlisták alapján osztják szét.