A Jobbik ötpárti egyeztetést javasol a vizsgálóbizottság ügyében

Budapest, 2012. május 11., péntek (MTI) – A Jobbik ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti frakciók vezetőit hétfőre a “kormány mögött álló” cégbirodalom állami megbízásait vizsgáló parlamenti bizottság felállításának ügyében.

Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a “Fideszhez közel álló oligarchák” a vizsgálóbizottsági kezdeményezése óta is számos, többmilliárdos volumenű állami megbízással gyarapodtak. A pártelnök tájékoztatása szerint a 313 baranyai, somogyi és tolnai települést érintő hulladékgazdálkodási program megvalósítására a Strabag–Közgép-társulás csak pénteken több mint 9 milliárd forintos szerződés aláírására szerzett jogot.

A jobbikos politikus álláspontja szerint nem tűr halasztást a gazdasági cégbirodalom állami megrendelései jogszerűségének kivizsgálása, emiatt javasolja a hétfői egyeztetést.

Vona Gábor közleményében azt is jelezte: a testület feladata lenne az építőipar, informatika, energetika, turizmus, média, reklámtevékenység, agrárium és az állami földek területén tapasztalható gyanús ügyek kivizsgálása, illetve annak megakadályozása, hogy azok a kormányzás második két évében is folytatódjanak. “Az ország érdeke, hogy a kormányzatot közösen kiemeljük az oligarchák csapdájából” – szögezte le a Jobbik elnöke.

A vizsgálóbizottság megalakítása kapcsán Burány Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott: frakciódöntés még nincs az ügyben, de minden bizonnyal támogatni fogják azt; Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője pedig arról tájékoztatta az MTI-t, hogy támogatják a testület felállítását.

– MTI –