A Jobbik megfosztási eljárást kezdeményez Áder Jánossal szemben

A Jobbik megfosztási eljárást kezdeményez Áder Jánossal szemben
A Jobbik megfosztási eljárást kezdeményez Áder Jánossal szemben
Budapest – Megfosztási eljárást kezdeményez a Jobbik Áder János köztársasági elnökkel szemben, mert szerintük a plakáttörvény aláírásával méltatlanná vált az államfői feladatok ellátására.

A Jobbik az MTI-nek pénteken küldött közleményében megerősítette, utólagos alkotmánybírósági (Ab) normakontrollt akarnak a törvényről.

Úgy fogalmaztak: “Áder János nem Magyarország, hanem Orbán Viktor köztársasági elnöke, aki akár az alaptörvény megsértésére, a szólásszabadság korlátozására is képes, hogy védje az Orbán-rezsim korrupcióját”.

A plakáttörvény aláírásával Magyarország a legfelsőbb szinten is letért a jogállamiság útjáról – írták.

Az alkotmány szerint az alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást. Az eljárás – amelynek lefolytatása az Ab hatáskörébe tartozik – megindításához a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Utólagos normakontrollt – vagyis valamely jogszabály utólagos alkotmányossági vizsgálatát – az országgyűlési képviselők egynegyede kezdeményezhet.

– MTI –