A Jobbik kiterjesztené a bérplafont az állami cégek vezetőire is

A Jobbik szerint ahogyan a Nemzeti Együttműködés Rendszere és az elszámoltatás is csupán a kormányzati kommunikáció szintjén működik, a jogosan elvárt fizetések visszanyesése is csak egy jól hangzó ígéret maradt – írja a párt hétfői közleménye.

A törvény életbe lépésé előtt ugyanis a kormány eltörölte azt a szabályozást, amely az állami cégvezetők bérplafonjára vonatkozna, így ezután sem korlátozza semmi az igazságtalanul magas bérek kifizetését. A Jobbik ezért azt követeli, hogy az állami társaságok vezetőire is terjesszék ki a 2 millió forintos bérplafont.

A párt szerint összességében ezek a horribilisan magas fizetések többe kerülhetnek, mint amennyit a közszolgálati sarcokkal megtakarított a kormány. A Jobbik számításai szerint az Orbán-kabinet működése egyébként 37 millió forinttal kerül többe, mint az olcsóbb államot szintén csak kommunikációs panelként alkalmazó Bajnai-kormány – zárul a közlemény.

A kormány első intézkedései között szerepelt, hogy szeptember elsejétől a közszférában dolgozó vezetők maximum kétmillió forintot vihetnek haza havonta. Ezzel együtt ugyanakkor nem csökken mindegyik állami és önkormányzati cég vezetőjének fizetése kétmillió forintra, ezek többségének ugyanis az állami támogatás mellett a piacról is komoly bevételeik vannak. Emellett a legtöbb állami cégnél nem csak fizetés van, hanem prémium is. Így pedig akár a duplájára is nőhet a vezetők fizetése. Az állami cégek vezetőinek egyébként a kétmilliós plafont sem kötelező elfogadniuk.
– Független Hírügynökség –