A Jobbik fegyelmi bizottsága kizárta a párt két tagját

Budapest, 2012. május 4., péntek (MTI) – A Jobbik fegyelmi és etikai bizottsága kizárta a pártból Endrésik Zsoltot és Kisgergely Andrást – közölte Staudt Gábor, az ellenzéki párt testületének elnöke pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a párt etikai és fegyelmi bizottsága meghallgatta a fegyelmi tárgyaláson megjelent Endrésik Zsoltot és Kisgergely Andrást, akik nem voltak hajlandóak érdemben nyilatkozni arról, hogy az Endrésik Zsolt levelezőrendszeréből kiszivárgott levelek közül melyeket ismernek el valósnak és melyeket manipuláltnak. Mivel a bizottság nem kapott érdemi cáfolatot a levelek valóságtartalmát illetően, a rendelkezésre álló egyéb információkat is figyelembe véve valósnak fogadta el azokat – írta.

Staudt Gábor tájékoztatása szerint “külön kérdésre Endrésik Zsolt beismerte a Pősze Lajossal való rendszeres kapcsolattartását, amely a kiszivárgott és nem cáfolt levelek alapján nem csupán magánjellegű volt, hanem a párt belső ügyeinek kiemelt befolyásolására is kiterjedt”. A kommüniké kitér arra: a bizottság emellett elfogadhatatlannak tartotta az edelényi majálison vaktölténnyel való lövöldözést is, amelyről Endrésik Zsolt és Kisgergely András azt nyilatkozta, hogy azt egy Jobbiktól független hagyományőrző egyesület szervezte.

A bizottság úgy ítélte meg: függetlenül attól, hivatalosan ki vitte oda a kellékfegyvereket, az eset egyértelműen alkalmas volt arra, hogy a Jobbik társadalmi megítélését negatívan befolyásolja, ezért azoknak a jobbikos vezetőknek, akik ebben részt vettek vagy ezt eltűrték, személyesen is felelősséget kell vállalniuk a történtekért. A meghallgatás és a bizonyítékok alapján az etikai bizottság a párt alapszabálya és etikai és fegyelmi szabályzata alapján nem tudott más döntést hozni, mint azt, hogy Endrésik Zsoltot és Kisgergely Andrást kizárja a Jobbikból – zárul a közlemény.

Novák Előd április 26-án arról beszélt újságírók előtt: a Jobbik országos elnöksége és frakciója előző nap úgy döntött, hogy kizárja a képviselőcsoportból Endrésik Zsoltot. Az akkori indoklás szerint a Jobbik számára egyértelművé vált, hogy Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő, valamint Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselők “önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek, melyhez segítségül hívták az áruló, esküszegő Pősze Lajost – volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselőt – és a balliberális hvg.hu hírportált is.”

Endrésik Zsolt szintén április 26-án újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy szerda hajnalban ismeretlenek feltörték a személyes email-fiókját és onnan belsős jobbikos címekre leveleket küldtek szét, amelyek egy része valódi volt, egy része manipulált, egy része pedig hamisítvány. A szétküldött levelekben – amelyeket szerdán a kuruc.info és a barikad.hu is nyilvánosságra hozott – Endrésik Zsolt Pősze Lajossal, Kisgergely Andrással és Nagyházi Zoltánnal a hvg.hu-n megjelent cikk végleges tartalmáról egyeztetett.

Endrésik Zsolt, a párt borsod megyei elnöke és a párt teljes megyei elnöksége április közepén mondott le. A hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik Zsolt vezette testület “így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból.”

A Youtube videómegosztón közzétett, több internetes oldalon elérhető felvétel szerint a Jobbik edelényi majálisán Novák Előd alelnök beszédét légoltalmi szirénák zaja nyomta el. Az ott olvasható beszámolók szerint az utána következő Endrésik Zsolt egy Kalasnyikov gépkarabéllyal a kezében szónokolt, majd vaktöltényekkel több lövést is leadott. Beszédében egyébként Szegedi Csanád jobbikos európai parlamenti képviselőt bírálta, és úgy fogalmazott: “az utolsó csepp véréig” harcolni fog a magyarságért.

– MTI –