A Jobbik eltüntetné az önkényuralmi jelképeket a szovjet emlékmûrõl – nem mehettek a kordonon belülre

Lepellel takarta volna le a Jobbik a Szabadság téri szovjet emlékmûvön látható önkényuralmi jelképeket. Ezt azonban nem tehették meg, mert a rendõrség nem engedélyezte, hogy az emlékmû körül felállított kordonon belülre menjenek. Így a párt a vasrácsokon kívül tartotta meg keddi sajtótájékoztatóját.

A Jobbik délelõtt 11 órakor tartott sajtótájékoztatót a fõvárosi Szabadság téren, ahol el akarták tüntetni a szovjet emlékmûvön látható önkényuralmi jelképeket. Novák Elõd, a párt sajtófõnöke elmondta: a jelképeket leplekkel akarták letakarni, azonban a rendõrség megtiltotta, hogy a kordonon belülre menjenek, így a sajtótájékoztató a vasrácsokon kívül zajlott. Eszerint a jelképeket egyelõre nem lehet “elleplezni”

A Budapesti Rendõr-fõkapitányság tájékoztatása szerint a Magyar Köztársaságnak egy hatályban lévõ kormányrendelet alapján (104/1996.) biztosítania kell az emlékmû épségét, ezért nem lehet a kordonon belülre menni.

A párt a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az említett emlékmûvön található önkényuralmi jelképek miatt a Jobbik már feljelentést tett, amely alapján az ügyészség is megállapította a jogsértést. Novák Elõd ezzel kapcsolatban hozzáfûzte: az ügyészségen azt tudatták velük, hogy ebben az esetben mulasztásos jogsértésrõl van szó, vagyis arról, hogy a szóban forgó jelképeket “még” nem távolították el. Felelõs pedig nem állapítottak meg. A Jobbik alelnöke ennek kapcsán hangsúlyozta: az elmúlt években kétszer is helyrehozták a szovjet emlékmûvet.

A Szabadság téri emlékmû kapcsán egyébként pont egy hete ítélte a bíróság 500 ezer forint pénzbüntetésre Budaházy Györgyöt és vádlott-társát, a vádirat szerint ugyanis 2006. szeptember 18-ról 19-re virradó éjjel, az MTV székházának ostromakor megrongálták az építményt. Úgy tudni, az emlékmûben az elmúlt évek alatt többször is kárt tettek már.Sporthírek