A Jobbik az ombudsmanhoz fordul a fővárosi emlékművek megrongálásának ügyében

Budapest, 2012. május 30., szerda (MTI) – A Jobbik a fővárosi emlékművek megrongálásával gyanúsított, előzetesben lévő férfivel szembeni rendőrségi és ügyészségi visszaélések miatt feljelentést tesznek, illetve az ombudsmanhoz fordulnak és állásfoglalást kérnek tőle – közölte Zagyva György Gyula szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet Toroczkai Lászlóval a Hatvannégy Vármeny Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnöke közösen tartott.

Zagyva György Gyula, aki a HVIM tiszteletbeli elnöke is, kijelentette: a rendőrség nem biztosította I. Béla, az előzetesben lévő gyanúsított, számára a megbízott ügyvédje jelenlétét vasárnapi tárgyalásán, míg a másik gyanúsítottal, aki szabadlábon védekezhet, emberi jogi szempontból nem megfelelően bántak a rendőrök.

Mint hangsúlyozta: “hemzseg az eljárás a hibáktól”, ugyanis szombat reggel nem lehetett tudni, hogy I. Bélát hova szállította a rendőrség, majd nem engedték, hogy kapcsolatba lépjen az ügyvédjével. A vasárnap délelőtti tárgyaláson pedig kirendelt ügyvéd képviselte I. Bélát, annak ellenére, hogy a gyanúsított írt meghatalmazást a megbízott ügyvédjének; aki később emiatt panaszt is tett a tárgyalás előtt a rendőrségen, de nem foglalkoztak kérésével – mondta.

Mint fogalmazott: a másik gyanúsítottal úgy bánt a rendőrség, mint a “legszigorúbb orosz börtönökben”, ezért a férfi panaszt fog tenni a rendőrségen, amihez a képviselők minden segítséget megadnak majd.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) május 26-án adott tájékoztatást arról, hogy egy nappal korábban, péntek délelőtt több állampolgári bejelentés is érkezett a rendőrségre fővárosi emlékművek megrongálásáról. Az akkor még ismeretlen tettesek különböző uszító, mocskolódó feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre, a szintén XIII. kerületi, Pozsonyi úti zsidóemlékműre és az V. kerületi, Szabadság téri szovjet emlékműre. A BRFK közösség elleni izgatás és rongálás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

Toroczkai László, a HVIM elnöke, akit szerdán ismét kényszerítés bűntett kísérlete miatt hallgatott ki a rendőrség a fővárosi Bank Centernél március 15-én történtekkel kapcsolatban elmondta: jogi segítséget kér, ugyanis “súlyos adatvédelmi jogsértések történtek az ügyben”. A nyomozati anyagból kiderül, hogy a telefonjában, számítógépében tárolt üzeneteket, adatokat több évre visszamenően ellenőrizték, azaz törvénytelen adatgyűjtés történt. Toroczkai elszámoltatása folyamatban van.

Toroczkai elmondta: a nyomozás lezárult, az ügyet átadta a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya az ügyészségnek, azonban a nyomozati iratokból, amelyek egy részéből fénymásolatot is kért, kiderül, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal segítségét kérték az ügyben, azoknak a személyeknek a beazonosításához, akik ott voltak a Bank Centerben.

Március 15-én kora este a HVIM vezetője több mint száz társával bement az V. kerületi Bank Centerbe, ahol petíciót akartak átadni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőjének. Az épületben vitatkoztak a portaszolgálattal, miután azt a választ kapták, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület, majd többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, és távoztak az épületből. Ezután átvonultak a Szabadság térre, a volt MTV-székházhoz, ahol Toroczkai László beszédében azt mondta: “a világon egyedülálló és példátlan módon megalázták” az IMF-et.

– MTI –