A Jobbik a "politikusbűnözők" vagyonelkobzását javasolja

Teljes vagyonelkobzással és akár életfogytig tartó fegyházzal büntetné a Jobbik az állami és nemzeti vagyont megkárosító politikusokat. A Jobbik javaslata a büntető törvénykönyvet módosítaná úgy, hogy belekerüljön az “állami és nemzeti vagyon megkárosítása” tényállás – erről Vona Gábor, a párt elnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Vona Gábor szerint a pártok általában strukturális átalakítás végrehajtásában látnak lehetőséget az ország helyzetének javítására, a Jobbik szerint azonban a problémák gyökere a finanszírozás hiánya. Pontosabban az, hogy bár van pénz, de eltűnik, mire célba érne – mondta az ellenzéki párt vezetője. Szerinte az ország fő problémája az “élősködés”. Elsőként a nemzetközi tőke magyarországi szerepvállalásának módjait említette Vona Gábor, majd a cigányság azon részét, akik “a törvényen kívüli életmódot választják maguknak”. A harmadik típusú élősködő a “politikusbűnöző”, ők ezermilliárdos tehertételt jelentenek Vona Gábor szerint az országnak.

A Jobbik elnöke szerint a Fideszre azért szavaztak sokan az országgyűlési választások idején, mert elszámoltatást ígértek. Vona Gábor szerint ez azonban elmaradt. Az ezzel a feladattal megbízott Papcsák Ferenc energiáit szerinte a kampányolás emészti fel. A Jobbik külön is elszámoltatna bizonyos politikusokat, a párt elnöke többek között Magyar Bálint, Oszkó Péter, Kóka János, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Veres János nevét is említette.

A Jobbik azt javasolja, hogy a Btk.-ba vegyék bele az “állami és nemzeti vagyon megkárosítását”, és ezt a kár mértékétől függően akár életfogytig tartó fegyházzal és teljes vagyonelkobzással büntessék. A vizsgálatoknak ki kell terjedniük a politikusok családtagjaira is. Vona Gábor szerint a társadalom elvárása találkozik a javaslattal, és reméli, hogy ezzel nem megy szembe a Fidesz sem, vagyis a parlament elfogadja a javaslatot.

A politikus szerint a szigorú intézkedésre azért van szükség, mert a 100-200 milliós eltűnt összegekről szóló hírek hallatán az emberek már fel sem kapják a fejüket, megszokottá vált a “politikusbűnözés,” ami ezermilliárdos tehertétel az országnak. A politikusoknak meg kell érteniük, hogy az állami vagyon tabu, aminek megsértése a társadalom legszigorúbb büntetését vívja ki – fogalmazott Vona Gábor.