A jó szakembereké a jövő

A szimulátor próbája
A szimulátor próbája - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Tájékoztató fórumokon népszerűsítik országszerte a szakképzést a Szakmák Éjszakáján.

Idén is megnyitották kapuikat a különböző szakképző intézmények a negyedik éve megrendezett Szakmák Éjszakáján, hogy bemutassák és népszerűsítsék a ma Magyarországon választható szakmák tárházát és ezek szépségeit. Szerkesztőségünk tagjai a Miskolci Szakképzési Centrum Baross Gábor Szakgimnáziumában jártak, ahol az ünnepi köszöntők után az iskolai sportpályán streetfighter motoros show-val indult az éjszaka.

Fotó: Kozma István ©

Emellett a vendégek kipróbálhatták a gépkocsi-szimulátort és benevezhettek a Ki mit tud?-ba vagy részt vehettek az interaktív tájékoztató fórumokon szekciók szerint. A kiemelt rendezvényen két, a régióban fontos szerepet betöltő vállalat igazgatósága is megjelent. Steininger Zsolt, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. HR-igazgatója az egykori Volán nevében jött. Szőllős Béla, a Magyar Posta Kelet-magyarországi Területi Igazgatóság vezetője pedig a postára invitálta a végzős diákokat.

Egy boldog élet alapja

Kovács János tagintézmény-vezető programismertetése után a szakgimnázium irodalmi színpada mutatkozott be a szakmák egykori dicsőségét felemlegetve, illetve Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Fotó: Kozma István ©

„Ma hazánkban minden szakképző iskolában hasonló rendezvényeket tartanak annak érdekében, hogy a szakképzés előnyeiről beszélhessünk” – mondta Bihall Tamás. „A szakemberek jómódban élnek, ha jól dolgoznak, és megfelelő szakmát választanak, de napjainkban szinte minden területen hiány van szakemberekből. A pénz azonban önmagában nem elég, kell az alkotás és tenni akarás öröme is, és hogy a kezünk munkájával másokat is megörvendeztessünk. A jövő a fiataloké, és mi szeretnénk, hogyha a szakma választása számukra egy boldog élet megalapozása lenne. Egy ilyen döntést azonban csak kellő körültekintéssel, megfelelő információk birtokában, átgondolva lehet meghozni.”

Az erős gazdaságért

„Nagyon jó, hogy ilyen sokan képviseltetik magukat ezen a rendezvényen a BOKIK-tól, a Miskolci Egyetemtől és a cégektől, ami azt mutatja, hogy mindenki számára fontos, hogy együtt gondolkozzunk és lépjünk tovább a képzésben. Az ország szempontjából az egyik legnagyobb kihívás az, hogy csak úgy lehet versenyképesebb a gazdasága, ha kiválóan felkészült szakemberek kerülnek ki az iskolákból” – hangsúlyozta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja.

Detzky Anna