Friss hírek

2009.10.11. 20:22

Kétszer annyi az élõdonor, mint tavaly - RTL

<p>Egy év alatt kétszer annyian ajánlották fel valamelyik szervüket, így tavaly például 24-en kaptak új vesét - számolt be az RTL Híradó vasárnap este. A szakemberek szerint ennek oka, hogy egy új eljárással: kisebb vágással és gyorsabb gyógyulási idõvel végezhetõ el a beavatkozás.</p>

Az élõdonoros szervadományozás Magyarországon igen ritka, miközben például az Egyesült Államokban legtöbben így kapnak új vesét. Ezen azonban a technika fejlõdése is változtathat.

"Mióta a transzplantációs klinikán laparoszkópos mûtéttel végzik a vesekivételt, ez megduplázta az élõdonoros transzplantációk számát" - mondta az RTL Híradónak Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantáció Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Ez ugyanis a korábbinál jóval kisebb mûtéti beavatkozást jelent, ami csökkenti a szövõdmények kockázatát. Tavaly 24 ilyen beavatkozás történt, ugyanakkor több mint 300 transzplantációt végeztek a már nem élõ donorok szerveinek felhasználásával.

"Valamivel több, mint kétszer annyian várnak szervátültetésre, mint amennyire lehetõség adódik egy egész év során" - mondta Mihály Sándor, a Szervkoordinációs Iroda vezetõkoordinátora. Jelenleg több mint 750-en várnak új szervre, a legtöbben vesére. A legkevesebben pedig tüdõre, ezt a mûtétet Bécsben végzik el.

A szakemberek szerint ezeknek a szervátültetések a számát úgy lehet növelni, ha minden elhunytat, aki alkalmas donornak, bejelent a kórház a szervkoordinációs irodának. A minisztérium korábban azt ígérte, hogy a kórházakban donorfigyelõket jelöl ki.

"Megkezdõdött ennek a kiépítése, körülbelül másfélszer annyi kórház jelentett donort idén, mint tavaly jelentett. Ez azt jelenti, hogy idén 53 kórházból volt donorjelentés" - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter.

A szakemberek szerint ezt befolyásolja az együttérzés is. A donorra váró, mûszívvel élõ kislány története miatt például a korábbinál kétszer több szervet ajánlottak fel gyerekek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!