„A jó bor titka a jó szőlő”

Akt.:
„A jó bor titka a jó szőlő”
© Fotó: Ádám János
Sárospatak – Hatputtonyos aszú lett az idén Sárospatak csúcsbora.

Tokaji, vidámság, gasztro. Így hirdették a plakátok a III. Sárospataki Borfesztivált, amit az elmúlt héten pénteken és szombaton rendeztek a zempléni városban. Mi szombat délelőtt jártunk a Makovecz téren, amikor a boros házikók még zárva tartottak, hiszen délután kezdődtek a fesztivál programjai, de azért néhány körül már sürgölődtek bérlőik. Ocsenás József például, aki a LaBor Vinotéka tulajdonosa.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Mint mondta, főleg Tokaj-Hegyalja pincészetéinek borait kínálja. Ma már a vásárlók nem kedvelik a túlságosan testes, nehéz borokat, sokkal inkább a könnyed, fűszeres, édes nedűket. Nemcsak a magyar borkedvelők fogyasztják Tokaj-Hegyalja híres borait, hanem a szlovákok és a lengyelek is nagyon kedvelik, tette hozzá.

Minőség

A szomszéd házikóban Balog Árpád a világítást szereli, hogy este, amikor már sokan lesznek a téren, legyen elegendő fény. Ő, mint a plakátja is hirdeti, Hódmezővásárhelyről jött, és kézműves, családi borászata van. A szőlőt a csongrádi borvidéken termeli mindenféle vegyszer nélkül. Véleménye szerint a jó bor titka a jó szőlő és nem a vegyészkedés. Ezért ragaszkodik a kiváló minőséghez és ahhoz, hogy a szőlő borrá válása természetes folyamat legyen. Makón találkozott Sárospatak alpolgármesterével, aki megkóstolta a borait, és annyira ízlett neki, hogy Árpádot meghívta a borfesztiválra.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

A borfesztivál ideje alatt borversenyt is rendeztek, immár 17. alkalommal. Ifj. Jarecsni János, a Sárospatak Hegyközség elnöke elmondta: a bor szeretetéért és a tokaji borok felemelkedéséért küzdenek. A borversenyre 159 nevezés érkezett nagy cégektől és kistermelőktől egyaránt. A sárospataki borverseny csúcsbora a Tolcsva-Bor Kft. által elkészített 2013-as 6 puttonyos aszú lett.
Az idei év újdonsága, hogy megválasztották a pataki diákok borait is.

– ÉM-HE –