A jó baleseti helyszínelő folyamatosan tanul

Egy „légi” feladat: lezuhant a siklóernyős
Egy „légi” feladat: lezuhant a siklóernyős - © Fotó: Bujdos Tibor
Tolcsva – A VII. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Balesethelyszínelői Versenyt rendezték meg kedden Tolcsván.

A baleseti helyszínelők elméleti tudásuk mellett három gyakorlati feladatban mérték össze képességeiket. Ami nem egyszerű feladat, mert a szakma roppant összetett tudást igényel, ráadásul folyamatosan változik.

Szerteágazó feladatok

Hatalmas szarvastetem, ­összetört autó, mellette „áldozat” fogad minket a megyei balesethelyszínelői verseny egyik állomásánál – a látvány kissé szürreális, tekintve, hogy a szituációt a felújított Szirmay–Waldbott Kastély udvarán rendezték be.

Mint Pitkó László r. alezredes, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője kifejtette, ez egy baleset szimulációja, ahol a vaddal ütközött a jármű, és a történet szerint egy emberi halálos áldozattal is járt az esemény.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A megyében 11 baleseti helyszínelői szervezeti egység működik, a versenyen a legjobbak gyűlnek össze, hogy számot adjanak tudásukról. Elméleti feladatokat oldanak meg, utána pedig a gyakorlatban prezentálják képességeiket.

A szimulált baleseti helyszínen található nyomokat mérik fel, ezeket kiértékelik, megállapítják hogyan függnek össze az eseménnyel. Nehezítésként néhány oda nem illő nyomot is elrejtettek a szervezők.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A baleseti helyszínelői szakma folyamatosan fejlődik, ahogy a világ is, amiben megtörténnek ezek az esetek. Jó példa erre az a ­feladat, ahol egy szimulált légi balesetet kellett feldolgoznia a kollégáknak. Egy ittas (!) drónvezető siklóernyős ­zsinórjaiba vezette a gépét, ami súlyos sérüléssel ért ­véget.

Pitkó László felhívta rá a figyelmet, hogy nem csupán a közúti balesetekkel foglalkoznak a kollégák, hanem lehet szó vasútról, vízről, vagy akár levegőről is – mint azt a mintafeladat példázta.

Vezetéstechnikai is

A harmadik gyakorlat során vezetéstechnikai képességüket mérték össze a rendőrök. Erre azért van szükség, mert megkülönböztető jelzés használata során, vagy éppen egy baleseti helyszínre érkezve, könnyen kerülhetnek olyan közlekedési szituációba, ami az átlagtudásnál magasabb szintű képességeket követel meg tőlük.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Baloghné Jaskó Mariann, az Edelényi Rendőrkapitányság r. törzszászlós baleseti helyszínelője az elméleti részt élvezi legjobban, bár úgy érzi, az idei feladatsor próbára tette a versenyzőket. Véleménye szerint becsapósak voltak a kérdések, bár ezt pozitívan értékeli, mert megmutatja, hogy van még mit tanulni.

– KCS –


Verseny és tanulás is

A megmérettetés több szempontból is hasznos volt a résztvevő baleseti helyszínelő rendőröknek. A szakma ­annyira összetett, szerteágazó ismereteket követel meg, valamint olyan gyorsan változik a tudásanyag, hogy a kollégák ilyenkor egyeztetik tapasztalataikat is a versenyzés mellett. Tanulnak egymástól, de az sem mellékes, hogy a szakmai közösség tagjai találkoznak, és a szituáció ellenére azért valamennyire kötetlenül töltenek együtt egy napot.