A jelenlegi miniszterelnök alakíthat kormányt Ausztráliában

Julia Gillard Ausztrália kormányfője maradhat, miután két független képviselő bejelentette, hogy a Munkáspártot támogatja majd az új kabinet megalakításában. A két héttel ezelőtti választások rendkívül szoros eredményt hoztak, azóta folyt az alkudozás.

“Három amigó”, “Királycsinálók” – így nevezte el az ausztrál sajtó az elmúlt hetekben azt a három független parlamenti képviselőt, akiknek a kegyeiért két hete küzdöttek a nagy pártok politikusai Canberrában. Az augusztusi parlamenti választásokon rendkívül szoros eremény született a Julia Gillard kormányfő Munkáspártja, és Tony Abbott liberális-konzervatív szövetsége versenyében. A három képviselő közül előbb Bob Katter közölte, hogy Abottot támogatja, kedden viszont Tony Windsor és Rob Oakeshott eldöntötte a versenyt, és bejelentették: Julia Gillard mellé állnak.

Ezzel a Munkáspárt megszerezte a kormányalakításhoz szükséges minimális, 76 mandátumot a 150 fős törvényhozásban. A függetlenek döntése egyben azt is jelenti, hogy kisebbségi kormány jöhet létre, amelyre a II. világháború óta nem volt példa Ausztráliában. “A Munkáspárt készen áll a kormányzásra” – mondta a fáradtnak tűnő, ám mosolygó Gillard a bejelentés után. A politikusasszony még kedden találkozik az államfő, II. Erzsébet főkormányzójával, hogy hivatalosan is megkapja a megbízást, az új kabinet pedig már a jövő héten leteheti a hivatali esküt.