A jelenlegi elnök a legnépszerűbb államfőjelölt Szlovákiában

A jelek szerint “újrázhat” a szlovák köztársasági elnök a jövő évi államfőválasztáson Szlovákiában. Északi szomszédunknál egyébként az elnököt 1999 óta a polgárok közvetlenül, szavazással választják meg 5 évre. Ivan Gašparovičot ((ivan gasparovics)) a legfrissebb felmérés szerint a lakosság több mint 54 százaléka támogatja.

A jogász végzettségű Gašparovič a két nagyobbik pozsonyi kormánypárt, vagyis a Robert Fico kormányfő vezette szociáldemokrata Smer ((szmer)) és Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) támogatását is élvezi. A legkisebb kormánypárt, Vladimír Mečiar ((valgyimír mecsiar)) Demokratikus Szlovákiáért Mozgalma nem szeretné az elnök újraválasztását. Gašparovič korábban Mečiar jobb kezének számított, néhány évvel ezelőtt szembefordult vele, híveivel kivált a pártból, majd a legutóbbi államfőválasztáson maga mögé utasította az ugyancsak induló Mečiart.

A parlamenti ellenzék közös jelöltje, Iveta Radičová ((iveta ragyicsová)) a pozsonyi MVK közvélemény-kutató ügynökség szeptember második felében végzett és most kedden közzétett felmérése alapján a voksok több mint 30 százalékára számíthatna. Ő a legnagyobb ellenzéki párt, a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) alelnöke. A szociológus Radičová akkor tett szert nagyobb népszerűségre, amikor Dzurinda 2002 és 2006 közti második reformkormányában a munka-, szociális és családügyi minisztérium élére került. Népszerűsége több közelmúltbeli közvélemény-kutatás alapján Dzurindáét is túlszárnyalja, és a rossz nyelvek szerint a tisztújításra készülő SDKÚ vezetőjének jól is jön, ha az államfői tisztségre kiszemelt Radičová nem lesz pártelnökjelölt.

A többi államfőjelölt támogatottsága nem éri el az öt százalékot.