A jégkár után újabb veszély fenyegeti a badacsonyi borvidéket, a gazdák mégis ünnepelnek

A hét eleji viharkárokat még nem is összesítették a badacsonyi szőlősgazdák, máris újabb problémákkal kell szembenézniük, ha a következő hetekben az idő nem lesz tartósan napos. A gondok ellenére szombaton délben elstartolt a Badacsonyi Borhetek, amelyen 16 nap alatt bemutatkoznak a környékbeli pincészetek és számtalan kulturális program várja a turistákat.

A hét elején a badacsonyi borvidéket sem kímélte a vihar. A területen szórványosan elverte a szőlőt a jégeső, a termelők még csak most összesítik a károkat. A badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója szerint, ha a következő hetekben szép, napos idő lenne, akkor ezek a területek még be tudnának száradni. Ha viszont folytatódik a csapadékos idő, ennél még jóval nagyobb problémával, a botritisszel, vagyis a rothadással is számolni kell. Májer János a Független Hírügynökségnek elmondta: emellett Badacsonyban is megjelent a lisztharmat, illetve a peronoszpóra, ám ezek csak kis területeket értek el, így egyelőre nem jelentős a kár. A szakember szerint közepes termés várható a borvidéken, amennyiben jobbra fordul az időjárás.

A gondok ellenére szombaton délben elkezdődött a Badacsonyi Borhetek. A 16 napos rendezvénysorozaton tíz környékbeli pincészet mutatkozik be a Móló parkban. A nyitónap kézműves bemutatóval és vásárral, valamint zenés délutánnal indul, a hivatalos megnyitót pedig este 7-kor tartják. Ekkor hirdetik ki a Hegyközségi Borverseny eredményét, majd a közönség megnézheti a Borbarát Hölgyek bevonulását, és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend tagavatási ceremóniáját, és a családi pincészetek bemutatkozóját. A programot este a Ru Maccature olasz táncegyüttes, valamint a Union Brass Quintett rézfúvós együttes fellépése és éjszakai szabadtéri táncos mulatság zárja.

A vasárnapi program hasonlóképpen kézműves bemutatókkal és zenés délutánnal indul, majd este 7-kor a Kéknyelű Borgenerális avatással folytatódik. A címet idén Harsányi Levente televíziós-rádiós műsorvezető kapja. Az avatás után DJ Frenkie keveri a zenét, este fél 10-től pedig a Crystal együttes ad koncertet. A Badacsonyi Borhetek augusztus 3-ig tart, és mindennap hasonló programokkal várják a vendégeket a Balaton partján.