A járulékfizetők körét is bővítenék a több-biztosítós rendszer bevezetésével

A járulékfizetők körének bővítési lehetőségét is meg kell vizsgálni a több-biztosítós rendszer bevezetésével, ami elsősorban a szürke és a fekete gazdaság kifehérítésével érhető el -mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke egy, a több- biztosítós rendszer bevezetéséről szervezett háttéregyeztetés után pénteken. A megbeszélésén egészségügyi és közgazdasági szakemberek vettek részt, köztük Molnár Lajos, Horváth Ágnes, Bokros Lajos, Csillag István és László Csaba.

Ennek a négyéves időszaknak a legnagyobb munkája lesz a biztosítási rendszer átalakítása -mondta Kóka János a több mint kétórás egyeztetés után. Az SZDSZ elnöke szerint egyetértettek abban, hogy mindenképpen olyan rendszert kell majd bevezetni Magyarországon, amely biztosítja a nemzeti kockázatvállalást, és meg kell majd vizsgálni a járulékfizetők körének bővítési lehetőségeit is. Ez leginkább a szürke és fekete gazdaság kifehérítésével érhető el, ezért ennek módját is meg kell majd vizsgálni az adó-és járulékrendszer átalakításánál, ami a következő nagy feladat lesz az egészségügyi reform után – mondta Kóka János. Ma a társadalom egyharmadának befizetéseiből tartják fenn az egészségügyet, ezért bővíteni kell a kört -tette hozzá.

Kóka János szerint az új biztosítási rendszerben az államnak csak ellenőrző feladatának kell majd lennie, és törvényben kell majd kötelezni a biztosítókat arra, hogy mindenkivel szerződést kössenek, azaz ne válogathassanak szegény és tehetős ügyfelek között.

Ki kell vonni a politika homokozójából a kérdést és tisztán szakmai érvek alapján dönteni a biztosítási rendszer átalakításáról, nem politikai hitvallás szerint -mondta a liberális elnök, hozzátéve az egyeztetések folyamatosak a szakemberekkel és a koalíciós partnerrel is.