Nagyvilág

2011.07.20. 17:40

Fitch: Amerika negatív figyelőlistára kerül adósságlimit-egyezség nélkül

London  (MTI) - Negatív besorolási megfigyelés alá veszi a Fitch Ratings az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatát, ha a Fehér Ház és a Kongresszus nem jut időben dűlőre az államadósság-limit emeléséről.

London  (MTI) - Negatív besorolási megfigyelés alá veszi a Fitch Ratings az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatát, ha a Fehér Ház és a Kongresszus nem jut időben dűlőre az államadósság-limit emeléséről.

 

A legnagyobb európai hitelminősítő a világ vezető szuverén adósainak kilátásairól összeállított, szerdán Londonban kiadott átfogó helyzetértékelésében leszögezi, hogy "távolinak" tartja az amerikai törlesztésképtelenné válás valószínűségét, jóllehet a cég szerint az Egyesült Államok szuverén adósságválságot kockáztat az adósságlimit emeléséről folyó "veszélyes alkudozással".

A hitelminősítő közölte: arra számít, hogy az adósságlimit emeléséről végül létrejön az egyezség, és az amerikai kormány maradéktalanul és késedelem nélkül teljesíti adósságtörlesztési kötelezettségeit.

Ha azonban a felek nem cselekszenek időben, az veszélybe sodorná az Egyesült Államok "AAA" státusát, és ha az augusztus 2-ai határidőig - amely után az amerikai pénzügyminisztérium kifut a hitelfelvételi lehetőségekből - nem jön létre egyezség az államadósság-plafon megemeléséről, akkor a Fitch Ratings negatív - vagyis leminősítést valószínűsítő - figyelőlistára veszi az amerikai szuverén adósbesorolást - áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.

A Fitch ezzel az állásfoglalással mindazonáltal jóval türelmesebb a másik két nagy hitelminősítőnél: a Standard & Poor s és Moody s Investors Service már a múlt héten negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok adósosztályzatait.

Először - múlt szerdán - a Moody s jelentette be a leminősítést valószínűsítő felülvizsgálatot az Egyesült Államok - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - kormánykötvény-besorolására. A Moody s véleménye szerint ugyanis fennáll a lehetősége annak, hogy az adósságlimitet a Fehér Ház és a Kongresszus közötti vita miatt nem sikerül időben megemelni a kamat- vagy tőketörlesztési mulasztás elkerüléséhez, és így megvan egy "rövid ideig tartó" törlesztési hátralék kialakulásának "csekély, de növekvő kockázata".

A Standard & Poor s az amerikai adósosztályzat negatív felülvizsgálatának két nappal későbbi bejelentéséhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy véleménye szerint a jelenlegi helyzetben "komoly mértékben bizonytalanná vált" az Egyesült Államok hitelképessége.

Az S&P közölte: az adósságplafon körüli politikai vita jelenlegi dinamikája alapján "legalább egy a kettőhöz" az esélye annak, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat.

A Standard & Poor s véleménye szerint "csekély, jóllehet növekszik a kockázata" annak, hogy az amerikai kormány hátralékba kerül adósságtörlesztési kötelezettségeivel az államadósság-limit emelésének esetleges elmaradása miatt.

A hitelminősítő múlt heti londoni elemzésében bejelentette: ha az amerikai kormány "akármilyen rövid időre is" elmarad piaci adósságának törlesztésével, az azt eredményezheti, hogy a Standard & Poor s a hosszú és a rövid lejáratú amerikai államadósságra egyaránt "SD" - szelektív nem teljesítő - besorolását ad.

Az "SD" - selective default - osztályzat az S&P besorolási módszertana szerint azt az állapotot jelzi, hogy egy adós - jelen esetben az amerikai kormány - hátralékba került egyes törlesztési kötelezettségeivel, miközben más fizetési kötelezettségeinek időben eleget tesz.

Az Egyesült Államok történetében először fordulna elő, hogy az amerikai kormány törlesztésképtelenséget jelző hitelminősítői besorolást kap, és ennek súlyos globális piaci kihatásai lehetnének, mivel az eddig korlátlannak - és a világpiaci kockázati megítélés alapmércéjének - tekintett amerikai hitelképesség válna kérdésessé.

Az amerikai államadósság-limitet a Kongresszus határozza meg, rendszerint a kormánnyal folytatott alkudozás után. A demokrata irányítású Fehér Ház és a republikánus többségű képviselőház között azonban most olyan ádázzá fajult a vita a kiadáscsökkentő és a bevételnövelő intézkedések arányáról, hogy elemzői körökben már felmerült az egyezség elmaradásának lehetősége.

Az amerikai kormány már május 16-án elérte a jelenleg meghatározott, 14 294 milliárd dolláros felső államadósság-limitet. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter engedélyezte az ilyen esetekre rendelkezésre álló "rendkívüli intézkedéseket", amelyek a minisztérium becslése szerint augusztus 2-áig lehetővé teszik a kormányzati hitelfelvételek folytatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!