A huszonötödik órában tudtak lépni

A Bodrog tetejénél és az alján sem félnek a most levonuló árhullámtól. A folyó mellett élők már hozzászoktak ahhoz, hogy minden évben megemelkedik időnként a víz szintje.

– A két évvel ezelőttihez képest ezt még igazán árvíznek sem lehet nevezni – mondja Zuti Lajos, Alsóberecki polgármestere. – Akkor rendesen átszivárgott a víz, és minden kertben állt a talajvíz. De ez csak akkor fordul elő, ha nagy a vízmagasság és lassú az áradás. A mostani egy viszonylag gyors lefolyású árhullám, ráadásul a mostani tetőzés közel két méterrel elmaradt a két évvel ezelőttitől, így nincs mitől aggódnunk.

Apró gond

Bodrogkisfaludon sem tartanak veszélyhelyzettől.
– Az egyetlen gondot az jelentette, hogy a túlsó partról vissza kellett szállítani az ártérről az állatokat – mondta érdeklődésünkre Valler József, Bodrogkisfalud polgármestere. – Összesen 150 tehenet és 10 lovat kellett a komppal áthozni az innenső partra. Az egyetlen nehézséget az okozta, hogy az komp és az állatok között már elöntött terület volt és a tehenek meg a lovak nem nagyon akartak belegázolni a vízbe. Végül megoldottuk, de már a huszonötödik órában voltunk.
Valler József hozzátette, a települést védő gátrendszer állja a víz támadását. A helyiek azért sem tartanak komoly áradástól, mert a Tiszán sincs olyan nagy vízállás, ami visszaduzzasztaná a folyót, ami komolyabb árhullámok idején egészen Vámosújfaluig érezteti a hatását.
-bg-További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek