Helyi közélet

2012.01.17. 15:30

A magyar kultúra napja - Programok Miskolcon

Miskolc, 2012. január 17., kedd (MTI) - Érdekes és izgalmas programokkal várják a színházkedvelő közönséget a magyar kultúra napja alkalmából a Miskolci Nemzeti Színházban és más kulturális intézményekben.

Miskolc, 2012. január 17., kedd (MTI) - Érdekes és izgalmas programokkal várják a színházkedvelő közönséget a magyar kultúra napja alkalmából a Miskolci Nemzeti Színházban és más kulturális intézményekben.

Halasi Imre direktor az MTI-nek azt mondta: "január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ez a nap az irodalomtörténet szerint a Himnusz elkészültének napja. Ezen a napon érdemes és illik is tisztelettel gondolni a művész elődök életművére, amellyel próbálták és próbálják világunkat felfoghatóvá és elfogadhatóvá varázsolni. A művészeti alkotások minden időben látleletei a kornak melyben születtek, s üzeneteket hordoznak az érzékeny utódok számára" - fogalmazott a színház igazgatója.

Árvai Judit, a teátrum kommunikációs és marketingvezetője a programokat ismertetve közölte: január 20-án, pénteken este hét órakor a Nagyszínházban átadják a Miskolci Múzsa díjat. Szombaton 14 órától színházbejárást tartanak Kulcsár Imre színművész vezetésével, majd a Játékszínben délután három órától - Egy óra versek között címmel - "különkiadás" lesz a magyar kultúra napja alkalmából. Megjegyezte: a január 21-i programok ingyenesek, előzetes bejelentkezés a színházbejárásra szükséges.

Barázda Eszter, a Miskolci Galéria szóvivője az MTI-nek azt mondta: "a galéria programjait ezen a héten a magyar kultúra napja alkalmából rendezzük". Az események sorában kiemelkedő a XXI. Téli Tárlat megnyitója, amelyet szombaton 11 órától tartanak.

A Téli tárlat megnyitója után Sütő Róbert festőművész MORUS című kiállítását is bemutatják. A fiatal miskolci festőművész tavaly ezen a napon vette át a rangos képzőművészeti elismerést, a Mazsaroff-díjat. A Miskolci Galéria hagyományai szerint pedig a kitüntetett alkotó önálló kiállítással mutatkozik be a következő évben.

A kultúra napi ünnepségek alkalmából mutatkozik be a Magyar Lettre Internationale című képzőművészeti folyóirat is a Rákóczi-házban január 18-án, szerdán este hat órakor. Németh Ilona Munkácsy-díjas dunaszerdahelyi képzőművésszel beszélget Hushegyi Gábor művészettörténész (Pozsony), Koronczi Endre képzőművész és Karádi Éva főszerkesztő.

Tóth Annamária, a miskolci Herman Ottó Múzeum sajtóreferense beszámolt arról, hogy január 23-án ezen alkalomból kiállítás keretében mutatják be a tavalyi évben a múzeum gyűjteményéhez került tárgyakat Új szerzeményeink címmel, majd Tájak, népek, kapcsolatok öröksége elnevezéssel Viga Gyula előadása várja az érdeklődőket.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában