Ítélet a drogbanda ügyében

2020.03.10. 14:00

Összesen hatvan év fegyház a droglabor üzemeltetőinek

A felsődobszai volt TSZ telephelyen főzték a mákszalmát, hogy morfiumot állítsanak elő.

Horváth Imre

Fotó: Horváth Imre

A Miskolci Törvényszék ítéletet hirdetett annak kilenc vádlottnak a büntetőügyében, akik a feladatokat egymás között felosztva kábítószert állítottak elő oly módon, hogy mákszalmából morfin tartalmú mákoldatot készítettek.

28 kilogramm tiszta hatóanyag

Kilenc vádlottja van annak az ügynek, amelynek a szálai a határon is átvezetnek, ugyanis Ukrajnából jött a megrendelés, hogy a cola fantázianevű drogot kezdjék el gyártani Magyarországon. Ehhez a bűnbanda a felsődobszai volt TSZ telephelyet nézte ki magának, amelyet kibéreltek egy külön alapított céggel, majd beszereztek négy tonna máktöreket és az előállításhoz szükséges dolgokat és berendezéseket.

A mákszalma a máknövény valamennyi része a magok kivételével. Az ebből kivonható hatóanyag a morfium, ami szintén kábítószer, a kemény drogok közé sorolható. A telephelyen 28 kilogramm tiszta hatóanyagot nyertek már ki, amely mennyiség ezerszeresen meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. Ezt akár heroin készítéséhez is használhatták volna a későbbiekben, az illegális szert pedig külföldre szánták.

Ukrajnából jött a megrendelés

Az ügy 2016-ra datálódik, ekkor kereste meg egy ukrán állampolgár az ügy harmadrendű vádlottját, hogy szervezze meg Magyarországon a cola fantázianevű kábítószer előállítását. A III. rendű vádlott összeismertette a gyártási folyamatot ismerő II. rendű és a mákszalmát biztosítani tudó I. rendű vádlottat egymással, így minden adott volt: az ötlet, az alapanyag és hozzá a szaktudás.

A gyártást hárman készítették elő, amelynek során céget alapítottak, azzal kibérelték a Felsődobsza határában található telephelyet, illetve megállapodtak a IV. rendű vádlottal 4 tonna mákszalma átadásáról. A IV. rendű vádlott állami engedély birtokában jogosult volt annak átmeneti tárolására, de az engedély kereteit túllépve a kért mennyiséget társai rendelkezésére bocsátotta. Az V., VI., VII., VIII. és IX. rendű vádlottak a feldolgozás folyamatában vettek részt, egy részük magyar, másik részük ukrán állampolgár, munkájukért napi 100 dollárt kaptak, ami jól mutatja, mekkora nyereségre számított a bűnbanda.

A munkások azonban nem gazdagodtak sokáig, ugyanis a gyártás beindítása után két hónappal már rajtuk is ütöttek. A társaságra ugyanis a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága figyelt fel, azt feltételezték, hogy nagy mennyiségű vágott dohány illegális előállításával foglalkoztak a telephelyen. Azonban a pénzügyi nyomozók tudomására jutott, hogy a bűnszervezet tagjai egy olyan berendezést állítottak össze, ami alkalmas lehet kábítószer előállítására is. A NAV ezért felvette a kapcsolatot a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival, és közös akcióban ellenőrizték a telephelyet 2016. június 22-én. Ahol vágott dohányt nem találtak, viszont üstök sorában főzték a máktörekből készült alapanyagot, amit aztán betonkeverő és szőlőprés segítségével „dolgoztak meg”, hogy a hatóanyagot kinyerjék.

Nem jogerős

A törvényszék a vádlottakat bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt fegyházbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélte. A feldolgozásban részt vevő V-IX. rendű vádlottak bűnsegédként követték el a cselekményt, így őket átlagosan 4 és fél évtől 5 évig terjedő fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, azonban az I-IV. rendű vádlottak cselekvősége súlyosabban minősül, így velük szemben 8 év 2 hónaptól egészen 9 év 4 hónapig terjedő fegyházbüntetést szabott ki a törvényszék. A bíróság valamennyi vádlott tekintetében enyhítő körülményként értékelte, hogy korábban még nem kerültek összeütközésbe a törvénnyel.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, a védők fellebbezést jelentettek be a törvényszék ítéletével szemben. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

(A borítóképen: A két évvel ezelőtti tárgyaláson)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában