A HSBC Credit és az Erste Leasing is megsértette a Magatartási Kódexet

A HSBC Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt-t három, az Erste Leasing Autófinanszírozási Pénzügyi Szolgáltató Zrt-t pedig egymillió forintra büntette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert mindkét társaság megsértette a Banki Magatartási Kódex egy-egy pontját – derül ki a felügyelet közleményéből.

A HSBC Credit Zrt-nél az volt a gond, hogy a késedelmesen fizető ügyfeleinek küldött fizetési emlékeztető és felszólító leveleiben nem közölte a hátralékos törlesztő összeg mértékét tőke és ügyleti kamat szerinti bontásban. A társaság az első ügyfélértesítéseket követő fizetési felszólításában nem hívta fel az ügyfelek figyelmét a folyamatosan növekvő kamatteherre. A felszólító levelekben pedig nem szerepelnek teljes körűen az egyes várható jogkövetkezmények sem.

Hibázott az Erste Leasing Zrt. is. A társaság nem írta elő a Magatartási Kódexben foglaltak betartását az ügynökeivel, megbízottaival kötött szerződéseiben, illetve ennek kapcsán nem módosította megállapodásait.

A két pénzügyi vállalkozás október 31-ig köteles beszámolni a hatóságnak arról, hogy milyen intézkedéseket tett a jogszabálysértés megszüntetése érdekében.

A napokban az OTP-t is megbírságolta a felügyelet a Magatartási Kódex megsértése miatt 2 millió forintra. A felügyelet fogyasztóvédelmi vizsgálata megállapította, hogy az OTP Bank annak ellenére nem engedte meg az egyik ügyfelének, hogy devizában fizesse ki devizaalapú hitelét, hogy ezt a lehetőséget a magatartási kódex aláírásával vállalta, és ezt az előírást saját üzletszabályzata is tartalmazta.