A hosszú hétvégék megdobják a belföldi turizmust

Az ünnepekhez kapcsolódó három-négynapos hosszú hétvégék alatt szívesen utaznak pihenni a magyarok az országon belül. Általában augusztus 20-a környéke a legnépszerűbb, de idén az október 23-i négynapos hétvégét is sokan kihasználják város- vagy kastélylátogatásra, wellness-programra vagy természetjárásra. A Magyar Turizmus Zrt. elnöke a Független Hírügynökségnek nem erősítette meg, hogy az esetleges tüntetések miatt “ürülne ki” Budapest.

A belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégek. A Magyar Turizmus Zrt. kutatásában a megkérdezettek többsége, 36,3 százaléka azt mondta, hogy általában augusztus 20-a környékén kel útra. Ezután a Pünkösdhöz, az október 23-ához és a Húsvéthoz kapcsolódó hosszú hétvége következik. A válaszadóknak csak 18 százaléka utazik el valahová az országon belül az év végén, Szilveszter tájékán.

Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke ugyanakkor a Független Hírügynökségnek elmondta: úgy látja, hogy ebben az évben a mostani, vagyis az október 23-ához kapcsolódó négynapos hétvége a legnépszerűbb. A vidéki szállodák szinte teljesen megteltek. Niklai Ákos nem erősítette meg azt az általánosan elterjedt véleményt, amely szerint október 23-a környékén a demonstrációk, útlezárások és esetleges utcai zavargások miatt “mindenki vidékre menekül és kiürül Budapest”. Az elnök úgy látja: az emberek nem ezért utaznak a hosszú hétvége alatt pihenni. Egyrészt az idő még kellemes, másrészt számtalan programmal készülnek a települések. Ráadásul jól működik az üdülési csekk rendszere és a szolgáltatók is kedvezményekkel csábítják a turistákat – tette hozzá.

A hosszú hétvégék alatt a legtöbben a Nyugat-Dunántúlra mennek pihenni, ezután az Észak-Alföld, a Balaton és Észak-Magyarország következik a népszerűségi listán. Az őszi kirándulások alatt a város- és kastélylátogatások, valamint a gyógy- és wellness fürdők valamennyi korosztályt érdeklik. A 25-54 éveseket vonzza a bor és a gasztronómia. A 45 év alattiak az aktívabb szabadidős programokat keresik, például szívesen részt vesznek természetjáráson.

A kutatás szerint 2009. május végéig tízből kilenc megkérdezett tervez valamilyen utazást, akár többet is. Az utazások hatoda belföldre, negyede pedig külföldre irányul. Belföldön a legnépszerűbb szálláshely a panzió, a háromcsillagos szálloda és a fizetős magánszálláshely. A belföldi úticélok kiválasztását minden korosztályban elsősorban a látnivalók, a programlehetőségek, valamint az árak és akciók befolyásolják. Emellett az úticél hangulata, az elérhető szolgáltatások köre és a szálláshelyek kínálata is szerepet játszik a választásban.